Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megszólalt egy Taszáron kiképzett iraki

2003.02.04. 06:22
Egy hétfő éjjel sugárzott holland televíziós riportban megszólalt egy, a taszári bázison élő iraki emigráns. Szultan elmondta, hogy 1994-ben érkezett Hollandiába, és a kiképzést aranyat érő lehetőségnek tartja.
A Hollandiában élő iraki emigránsok közül 35-en vállaltak a kiképzést, azt, hogy az esetleges háborúban az amerikai csapatok helyismerettel rendelkező kísérőjeként és tolmácsként vesznek részt egy holland tv-riport szerint.

A Netwerk tv-csatornán hétfőn éjszaka sugárzott riportban megszólaltatott egyik iraki megerősítette, a londoni székelyű, több ellenzéki csoportot tömörítő Iraki Nemzeti Kongresszus toborozta őket, s hogy hamarosan el kell kezdődnie Taszáron a könnyűfegyverzet használatára való kiképzésnek.

A negyven éves férfi - aki csak Szultan néven mutatkozott be - annyit elárult magáról, hogy 12 esztendővel ezelőtt hagyta el Irakot, s 1994-ben érkezett Hollandiába. Szavai szerint a Hollandiában élő irakiak - akik közül sokaknak még mindig menekültközpont az otthona - százával jelentkeztek önként, hogy csatlakozzanak az amerikaiak vezette erőkhöz, de csak 35-öt válogattak ki közülük. "Ez aranyat érő lehetőség. Ez hazafias kötelesség" - nyilatkozta a Taszárra készülő Szultan a holland tv-csatornának a Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint.