Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Medgyessy: Harmincezer iraki érkezése kizárt

2003.09.03. 15:46
Elutasította harmincezer iraki rendőr kiképzésének lehetőségét Medgyessy Péter. Az International Herald Tribune-nak nyilatkozó kormányfő ugyanakkor nem zárta ki kisebb létszámú alakulat kiképzését. Nagyobb létszámú amerikai alakulatnak Medgyessy ugyan nem örülne, de Magyarország, ha kell, "teljesíti szövetségesei kötelezettségeit".
"Kizárt" hogy 28 000 iraki rendőr érkezzen kiképzésre a taszári bázisra - jelentette ki Medgyessy Péter az International Herald Tribune-nak. A miniszterelnök nem zárta ki kisebb létszámú csoportok magyarországi kiképzését, de mint mondta, 25-30 000 ember kiképzésére "egyszerűen nincs kapacitás".

Egyszer már hozzájárult

Bár a magyar kormány előzetesen hozzájárult az amerikai tervhez, hivatalos felkérés hiányában eddig hivatalosan nem foglalt állást a kérdésben.

Hivatalos felkérés pedig valóban nem érkezett - erősítette meg az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a Tribune-nek. "Több más országgal is tárgyalunk" - indokolta Mary Scholl, a követség munkatársa.

Politikailag kockázatos

A lap beszámolója szerint a taszári képzés engedélyezése politikailag kockázatos lépés lehet Medgyessynek. Közvéleménykutatási adatok szerint az ország lakosságának szűk többsége ellenzi az amerikaiak tervét - írja a Tribune, hozzátéve, hogy egyéves regnálás után az elmúlt hetekben esni kezdett a kormányfő népszerűsége.

Az ellenzék szerint Magyarország a terrorista támadások célpontjává válhat - idézi Simicskó István fideszes biztonságpolitikust a lap. Medgyessy a felvetést egyszerűen "politikai zajongásnak" minősítette.

Bár a nagyszámú iraki érkezését kizártnak tartja, Medgyessy szerint a kadétképzés fellendítené a környék gazdaságát. Anyagi támogatást azonban nem kérne a felajánlásért cserébe. "Nem akarunk pénzt" - nyilatkozta a Tribune-nak.

Összeszorított fogakkal

Magyarországról amúgy is a kelletlen szövetséges képe rajzolódik ki a napilap cikkében. Medgyessy, mint mondta, nem látja szükségesnek újabb amerikai csapatok térségbe érkezését, de "teljesítené szövetségesi kötelezettségeit". Irakba "sem szeretnénk több csapatot küldeni" - tette hozzá.