Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Taszáron harmadik fokozatú készültséget rendeltek el

2001.10.07. 23:25
Taszáron egy szinttel megemelték, azaz harmadik fokozatúra növelték a készültséget az amerikai bázison - közölte Gyenesei István, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke vasárnap este. A védelmi bizottság elnökének közlése szerint az amerikai bázison kívül nem rendeltek el fokozott biztonsági intézkedéseket.
Gyenesi István tájékoztatása szerint a taszári készültségi szint emelését a tuzlai parancsnokság rendelte el, miután az Amerikai Egyesült Államok megindította az ellencsapást a terroristák ellen. A fokozottabb készültség a bázis belső területére vonatkozik, ugyanis a kapuknál az Egyesült Államokat szeptember 11-én ért terrortámadás óta folyamatosan Delta-készültséget tartanak fenn, amely a legmagasabb biztonsági fokozatot jelenti.

A védelmi bizottság elnökének közlése szerint az amerikai bázison kívül nem rendeltek el fokozott biztonsági intézkedéseket, azaz jelenleg, ellentétben a szeptemberi terrortámadást követő napoktól, most nincs kettőzött - amerikai-magyar - rendőri ellenőrzés a bázis környékén. Taszáron jelenleg mintegy száz amerikai katona tartózkodik, a bázison ezer magyar alkalmazottat foglalkoztatnak.

Magyarország légterét eddig nem vették igénybe az Afganisztán elleni légi csapásban résztvevő repülőgépek - mondta Fodor Lajos vezérezredes, a honvédség vezérkari főnöke. Közölte: a Magyar Honvédség az Afganisztán ellen indult amerikai támadás kapcsán nem változtatott a szeptember 11-én, az Egyesült Államokban elkövetett terrorcselekmények után életbe léptetett biztonsági intézkedéseken: az objektumokat fokozottan őrzik, a légierő pedig készültségben van.