Lehel
17 °C
27 °C

A kormány támogatta az irakiak kiképzését

2003.08.25. 17:05
Előzetesen kedvező választ adott a kormány 28 000 iraki rendőr taszári kiképzésére. Az Egyesült Államok hivatalosan még nem fordult kéréssel a magyar kormányhoz.
"Magyarország többször is jelezte, hogy kedvezően fogadná, ha a taszári bázis újbóli hasznosításra kerülne" - közölte Tóth Tamás, a külügyminisztrérium szóvivője a 28 000 iraki rendőr magyarországi kiképzésével kapcsolatban. Az amerikaiak a tárgyalások után - több más szövetségeshez hasonlóan - Magyarországot is megkeresték: lenne-e lehetőség iraki rendőrök kiképzésére.

"Az amerikaiak jelezték, hogy kedvező előzetes válasz esetén készek hivatalos formában is megismételni a kérést" - áll a szóvivő közleményében. A kormány illetékesei kedvező választ adtak, "mivel az iraki rendőrök magyarországi kiképzése összhangban lenne a nemzetközi terrorizmus elleni harc és az iraki stabilizáció iránti magyar elkötelezettséggel".

Hivatalos felkérés mindeddig azonban nem érkezett. A New York Times információi szerint az amerikaiak több turnusban 28 000 iraki rendőrt képeznének ki a taszári bázison. Az első, 1 500 fős csoport négy hónapon belül érkezne, a képzés összideje másfél év lenne.

Bernard B. Kirk, az iraki belügyminisztérium működését felügyelő amerikai tisztviselő szerint a magyar kormány hozzájárult az irakiak érkezéséhez.