Benedek
-4 °C
5 °C

Blair személyesen támadta a BBC-t

2003.07.06. 09:44
Személyesen támadta a BBC-t vasárnap megjelent nyilatkozatában a brit kormányfő, indulatosan cáfolva a brit közrádió azon állítását, miszerint vezető kormánytisztviselők a háború előtt közvetlen beavatkozással "szexisebbé" tették az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési értesüléseket. Blair szerint nem is lehet súlyosabb vádat felhozni egy miniszterelnök ellen annál, hogy a saját maga által hamisított hírszerzési adatok alapján küldte háborúba a hadsereget.
Egy nappal az iraki hírszerzési értesülések kormányzati kezelésének ügyében kezdett parlamenti vizsgálat eredményének közzététele előtt, a The Oserver című vezető baloldali vasárnapi brit napilapban megjelent interjúban Tony Blair abszurdnak nevezte azt a feltevést, hogy akár ő, akár bárki más a kormányból önhatalmúlag megváltoztatta volna a háború megalapozásához összegyűjtött hírszerzési értesüléseket.

Hétfőn minden kiderül

Blair szerint nem is lehet súlyosabb vádat felhozni egy miniszterelnök ellen annál, hogy a saját maga által hamisított hírszerzési adatok alapján küldte háborúba a hadsereget. Hozzátette: továbbra sincsenek kétségei afelől, hogy Szaddám Huszein egykori iraki elnöknek voltak tömegpusztító fegyverei.

Az alsóház külügyi bizottsága által két hete kezdett, és hivatalosan hétfőn befejeződő vizsgálat célja annak kiderítése, hogy a brit kormány nem élt-e vissza a hírszerzési adatokkal az iraki háború hazai támogatottságának erősítése végett. A külügyi bizottság főleg arra a május végén elhangzott BBC-állításra összpontosít, amely szerint a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal vezető szóvivője, Alastair Campbell követelte a tavaly szeptemberben ismertetett első hírszerzési információcsomag közzététele előtt, hogy a dossziéba vegyék bele: az iraki tömegpusztító fegyverek akkoriban 45 perces bevetési készültségben voltak.

Belső vizsgálat a BBC-nél

A miniszterelnök azonban a The Observernek azt mondta: nem állja meg a helyét a BBC ezen állítása, és ezt "a BBC-nek is el kellene már fogadnia". Az ügy az utóbbi évtizedek legsúlyosabb összecsapásához vezetett a baloldali brit kormány és a világmércének tekintett BBC között. Campbell, akit a külügyi bizottság meghallgatott a vizsgálat során, az elmúlt időszakban többször is ultimátumszerű üzenetekben követelte, hogy a közrádió kérjen elnézést a kormánytól "hiteltelen forrásból származó" értesüléséért. A rádió vezetése azonban hasonlóan éles válasznyilatkozatokban utasította vissza a "nyomásgyakorlási és megfélemlítési kísérleteket".

Egyértelmű jelek szerint azonban a BBC felső körei korántsem biztosak a dolgukban. Hét végi sajtóértesülések szerint a BBC-nél már belső vizsgálat folyik a sztori kezelésének ügyében, és a felső vezetés vasárnap késő este összeül, hogy megvizsgálja: nem volt-e tényleg hamis az az értesülés, hogy a kormányszóvivő belenyúlt a hírszerzési anyagokba.