Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Az ENSZ elé kerülhet a grúz-orosz vita

2006.09.29. 11:17
A Biztonsági Tanácshoz fordult a grúz-orosz válság ügyében Oroszország ENSZ-nagykövete. A grúzok négy orosz tisztet vádolnak kémkedéssel. Az oroszok visszahívták tbiliszi nagykövetüket.

Grúzia megfeddésére szólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet, írja a BBC. A grúz hadsereg blokád alatt tartja az orosz hadsereg tbiliszi központját, mert állításuk szerint egy orosz kémet bújtatnak. Grúzia négy orosz állampolgárt vádol kémkedéssel, a gyanút videófelvételekkel támasztották alá. A grúz elnök "hisztériának" minőstette az orosz reakciókat.

Pénzt adtak értesülésekért

A felvételen látható, ahogy a meggyanúsított oroszok grúz katonai létesítményekről kérdezősködnek, az értesülésekért meg pénzt adnak grúzoknak, írja a BBC. A grúz hatóságok szerint a négy meggyanúsított és őrizetbe vett orosz tisztnek - akiket pénteken már bíróság elé is állítanak - egy grúz faluban elkövetett, három rendőr halálát okozó támadáshoz is köze lehet.

A harmadik napja tartó válság során Oroszország már hazarendelte tbiliszi nagykövetét és az orosz diplomaták és katonai összekötők hazarendelését tervezi.

Kereskedelmi háború

Az orosz-grúz viszony pár hete vált feszülté, amikor Grúzia partnerségi tárgyalásokat kezdett a NATO-val. Oroszország "békefenntartóként" csapatokat állomásoztat két, Moszkvával szövetséges szakadár grúz régióban, Abháziában és Dél-Oszétiában. A grúz vádak szerint az oroszok valójában fenntartják a szakadár államocskák látszatfüggetlenségét, nem a tartományok visszatérésén dolgoznak.

A grúz parlament határozatban követelte az orosz csapatok kivonását, a helyüket a tervek szerint európai békefenntartók vehetnék át. Moszkva a grúz borok blokádjával válaszolt a grúz lépésekre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!