Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Blair szerint az iraki háború elkerülhető

2002.12.10. 13:16
Nincsenek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy Irak vegyi és biológiai fegyvereket rejtegetne az ENSZ fegyverzetellenőrei elől - írja egy brit lap, miközben Tony Blair kijelentette, hogy a háború nem elkerülhetetlen; ismerve azonban a múltat naivnak kell lenni ahhoz, hogy higyjünk Szaddam Husszeinnek.
Az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának nincs olyan egyértelmű hírszerzési adata, amely perdöntően bizonyítaná, hogy Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei - értesült londoni és ENSZ-beli forrásokból a The Guardian.

Megmondanák a fegyverzetellenőröknek

Ha lenne hírszerzési adat arról, hogy a hivatkozási térképnek megfelelően van fegyvermaradvány, megmondanánk a fegyverzetellenőröknek, és ők azonnal ott teremnének, közölte egy magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva a brit lap.

Irak a hét végén adta át a fegyverkezési programjairól szóló részletes jelentését az ENSZ-nek, amelyben kinyilvánítja, hogy nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, és felszólította az amerikai és a brit kormányt, álljon elő az iraki tömegpusztító fegyverekről birtokában lévő állítólagos bizonyítékaival.

Éberségre intené az irakiakat

Brit kormányforrások hivatalosan továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Iraknak van tömegpusztító fegyvere. Ez az állítás "nem azon alapszik, hogy mint mondunk, hanem, azon, amit tudunk" - idézett egy illetékest a The Guardian. Az illetékesek azzal érvelnek - írta a brit lap -, hogy a hírszerzési adatok átadása az ENSZ fegyverzetellenőreinek éberségre intené az irakiakat az amerikai hírszerzés tevékenységét illetően, és veszélynek tenné ki a hírszerzés titkos forrásait.

Az Irak által átadott jelentésről Tony Blair brit miniszterelnök kedden kijelentette, hogy kormánya nagyon alaposan tanulmányozza azt. A Financial Times brit napilapnak adott interjújában ugyanakkor Blair nem hagyott kétséget egy Irak elleni katonai akció szükségességéről - ha Bagdad megsérti a tömegpusztító fegyverei leszerelését követelő 1441. számú ENSZ-határozatot.

Naivnak kell lenni hozzá

A miniszterelnök szerint az 1441. számú határozat "alku" amely arról szól, hogy "az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, valamint azok, akik valóban komolyan gondolják, hogy Szaddám Huszein elnök és a tömegpusztító fegyverek komoly veszélyt jelentenek, készek az ENSZ útját járni, lehetőséget adni az ENSZ-ellenőrök munkájára - és Iraknak a határozat teljesítésére.

Ha azonban az iraki elnök megsérti az ENSZ-határozatot, nem fogunk elsétálni a dolog mellett, figyelmeztetett Blair. Kijelentette, a háború nem elkerülhetetlen, ismerve azonban a múltat, naivnak kell lenni ahhoz, hogy ne legyenek kétségek a kötelezettségek teljesítése felől. "Ha az iraki vezetés nem működik együtt, vagy hamis nyilatkozatot tesz közzé, akár elutasítja a létesítményekhez való hozzáférést, a tanúk meghallgatását, az az ENSZ-határozat megsértésével egyenlő. Ilyen körülmények között - az én olvasatomban - az ENSZ nagyon világos cselekvést ír elő" - hangoztatta Blair.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!