Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kémvita Grúzia és Oroszország között

2006.09.28. 11:12
Diplomáciai vita alakult ki az oroszok és a grúzok között, miután Tbilisziben letartóztattak négy orosz tisztet, akiket kémkedéssel vádolnak. Az oroszok készen állnak „minden lehetséges eszközt” bevetni, hogy a katonák visszanyerjék szabadságukat. A grúz fővárosban körbezárták az orosz hadsereg főparancsnokságát. Az orosz hatóságok leállították a vízumkiadást a grúzok számára.

Oroszország követeli, hogy azonnal bocsássák szabadon a Grúziában kémvádakkal letartóztatott négy katonatisztjét. Az orosz külügyminisztérium Moszkvába rendelte a grúz nagykövetet, hogy közölje követelését, írja a BBC.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előzőleg követelte a négy tiszt azonnali szabadon engedését, és jelezte, Moszkva "minden rendelkezésére álló eszközzel" igyekszik ezt elérni. Lavrov, aki szahalini nyilatkozatában a letartóztatásokat "az oroszellenes politika sokadik megnyilvánulásaként" értékelte, okot látott arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa foglalkozzon a problémával.

Adatgyűjtéssel vádolják a katonákat

A grúz belügyminiszter, Vano Merabisvili elmondta, hogy a négy orosz tiszt mellett letartóztattak 10 grúz katonát is, a vád ellenük provokáció előkészítése. A grúz csapatok közben körülzárták az orosz hadsereg tbiliszi főparancsnokságát, azt követelik, hogy adják át a hatóságoknak egy további tisztjüket is.

Merabisvili elmondta azt is, hogy az őrizetbe vett katonák adatokat gyűjtöttek Tbiliszi NATO-val ápolt kapcsolatairól, a grúz főváros kikötőjéről és vasúti infrastruktúrájáról, az ellenzéki pártokról, valamint a hadseregről. „A mai napon megakadályoztuk egy komoly fenyegetést jelentő csoport tevékenységét” – fogalmazott a belügyminiszter.

Oroszellenes politika?

Juri Balujevszki orosz hadseregtábornok szerint a grúzok lépése „puszta törvényellenesség”, idézte a tisztet több orosz hírügynökség. Az orosz külügyminisztérium ennél tovább ment, álláspontja szerint a katonák őrizetbe vétele „felháborító, ami a grúz vezetés oroszellenes politikáját bizonyítja”.

A letartóztatások éppen egy időben történtek Mihail Sakasvili grúz elnök látogatásával az elszakadásra törekvő Abkázia szakadár tartományban. Az oroszok úgy vélik, az elnök látogatása növelheti a feszültséget Grúzia és Oroszország között.

A tbiliszi orosz konzulátus közben leállította a vízumkiadást a grúz állampolgárok számára. "Beszüntettük a vízumkiadáshoz szükséges dokumentumok átvételét" - mondta a tbiliszi orosz nagykövetség szóvivője az Interfaxnak. Akik mostanáig beadták a dokumentumokat, azok még megkapják a vízumot, tette hozzá Mihail Szvirin.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!