Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kémvita Grúzia és Oroszország között

2006.09.28. 11:12
Diplomáciai vita alakult ki az oroszok és a grúzok között, miután Tbilisziben letartóztattak négy orosz tisztet, akiket kémkedéssel vádolnak. Az oroszok készen állnak „minden lehetséges eszközt” bevetni, hogy a katonák visszanyerjék szabadságukat. A grúz fővárosban körbezárták az orosz hadsereg főparancsnokságát. Az orosz hatóságok leállították a vízumkiadást a grúzok számára.

Oroszország követeli, hogy azonnal bocsássák szabadon a Grúziában kémvádakkal letartóztatott négy katonatisztjét. Az orosz külügyminisztérium Moszkvába rendelte a grúz nagykövetet, hogy közölje követelését, írja a BBC.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előzőleg követelte a négy tiszt azonnali szabadon engedését, és jelezte, Moszkva "minden rendelkezésére álló eszközzel" igyekszik ezt elérni. Lavrov, aki szahalini nyilatkozatában a letartóztatásokat "az oroszellenes politika sokadik megnyilvánulásaként" értékelte, okot látott arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa foglalkozzon a problémával.

Adatgyűjtéssel vádolják a katonákat

A grúz belügyminiszter, Vano Merabisvili elmondta, hogy a négy orosz tiszt mellett letartóztattak 10 grúz katonát is, a vád ellenük provokáció előkészítése. A grúz csapatok közben körülzárták az orosz hadsereg tbiliszi főparancsnokságát, azt követelik, hogy adják át a hatóságoknak egy további tisztjüket is.

Merabisvili elmondta azt is, hogy az őrizetbe vett katonák adatokat gyűjtöttek Tbiliszi NATO-val ápolt kapcsolatairól, a grúz főváros kikötőjéről és vasúti infrastruktúrájáról, az ellenzéki pártokról, valamint a hadseregről. „A mai napon megakadályoztuk egy komoly fenyegetést jelentő csoport tevékenységét” – fogalmazott a belügyminiszter.

Oroszellenes politika?

Juri Balujevszki orosz hadseregtábornok szerint a grúzok lépése „puszta törvényellenesség”, idézte a tisztet több orosz hírügynökség. Az orosz külügyminisztérium ennél tovább ment, álláspontja szerint a katonák őrizetbe vétele „felháborító, ami a grúz vezetés oroszellenes politikáját bizonyítja”.

A letartóztatások éppen egy időben történtek Mihail Sakasvili grúz elnök látogatásával az elszakadásra törekvő Abkázia szakadár tartományban. Az oroszok úgy vélik, az elnök látogatása növelheti a feszültséget Grúzia és Oroszország között.

A tbiliszi orosz konzulátus közben leállította a vízumkiadást a grúz állampolgárok számára. "Beszüntettük a vízumkiadáshoz szükséges dokumentumok átvételét" - mondta a tbiliszi orosz nagykövetség szóvivője az Interfaxnak. Akik mostanáig beadták a dokumentumokat, azok még megkapják a vízumot, tette hozzá Mihail Szvirin.