Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Tibeti szerzetesek zavarták meg a kínai kirakatkirándulást

2008.03.27. 15:34
Keresztülhúzta a kínai hatóságok számításait, hogy a külföldi újságíróknak szervezett lhásszai kirándulást tibeti szerzetesek bekiabálásai zavarták meg. A csoport vezetői megpróbálták mihamarabb eltávolítani a Csokang templomnál történt incidens helyszínéről a tudósítókat, majd lezárták a környéket.

Tibeti szerzetesek zavarták meg a kínai hatóságok meghívására Lhasszába érkezett újságírók kirándulását, írja a BBC. A kínaiak azért szerveztek utazást külföldi újságírók egy csoportjának, hogy bemutassák nekik a tibeti fővárost, és bebizonyítsák, a két hete kitört zavargások után visszaállt a megszokott rend.

Csütörtökön 30 szerzetes kezdett Tibetet támogató és a dalai lámát védelmező jelszavakat skandálni a Csokang templomnál, a tibetiek egyik legszentebb kegyhelyénél a külföldi újságírók jelenlétében. Kína azonnal a dalai lámát vádolta meg, hogy ő áll a szerzetesek akciójának hátterében.

George Bush amerikai elnök szerdán arra szólította fel Pekinget, hogy kezdjen tárgyalásokat a tibetiek száműzött vezetőjének képviselőivel, jelentette be Dana Perino fehér házi szóvivő. Washington ugyanakkor egyértelművé tette azt is, hogy Bush részt fog venni az olimpia nyitóünnepségén.

A kínai hatóságok a zavargások kezdetén kitiltották a külföldi újságírókat Tibetből, először szerdán oldották fel a tilalmat, mikor csaknem kéttucat tudósítót eresztettek be Lhasszába 3 napra. A kínai hatóságok által összeállított csoport csak kísérettel mozoghat a tibeti fővárosban. A csoportban helyet kaptak az AP, a japán Kyodo, az ITAR-TASZSZ hírügynökség, az al-Dzsazíra televízió, a Financial Times, valamint a Wall Street Journal című lap újságírói, a BBC kérését, hogy egy tudósítója a csoporttal tarthasson, a kínai hatóságok elutasították.

„Tibet nem szabad, Tibet nem szabad!” – idézte az AP tudósítója az egyik szerzetes szavait, aki később sírva is fakadt. A beszámoló szerint egy másik szerzetes azt kiabálta: „Március 14-nek semmi köze a dalai lámához!” A kínai hatóságok által delegált csoportvezetők megpróbálták mihamarabb eltávolítani a helyszínről az újságírókat. Később a Csokang templom környéke már le volt zárva, számoltak be a tudósítók.

A csoportnak bemutattak egy klinikát és egy ruhaboltot is, utóbbiban 5 nő égett halálra a tüntetések idején, írja az AP. A Financial Times beszámolója szerint a város tibetiek lakta része még mindig háborús övezetnek tűnik kiégett épületekkel, bezárt boltokkal és minden sarkon katonákkal, rendőrökkel, míg a kínai részen minden a megszokottnak tűnő rendben folyik, a modern negyedben nyitott boltokat, éttermeket, vásárló embereket láttak a külföldi tudósítók.

A március közepén kitört zavargások és a 4 napig tartó tüntetések a legsúlyosabb Kína-ellenes megmozdulásnak tekinthetőek Tibetben. A kínai hatóságok kitartanak álláspontjuk mellett, hogy megfontoltan és arányosan jártak el a tibeti tüntetőkkel, azt tették, amit minden felelősségteljes kormány tenne hasonló esetben. A pekingi kormány 22 halálos áldozatról számolt be, míg a tibeti száműzöttek szerint az összecsapásokban csaknem 140 tibeti vesztette életét.