Árpád
-2 °C
4 °C

Tibeti szerzetesek zavarták meg a kínai kirakatkirándulást

2008.03.27. 15:34
Keresztülhúzta a kínai hatóságok számításait, hogy a külföldi újságíróknak szervezett lhásszai kirándulást tibeti szerzetesek bekiabálásai zavarták meg. A csoport vezetői megpróbálták mihamarabb eltávolítani a Csokang templomnál történt incidens helyszínéről a tudósítókat, majd lezárták a környéket.

Tibeti szerzetesek zavarták meg a kínai hatóságok meghívására Lhasszába érkezett újságírók kirándulását, írja a BBC. A kínaiak azért szerveztek utazást külföldi újságírók egy csoportjának, hogy bemutassák nekik a tibeti fővárost, és bebizonyítsák, a két hete kitört zavargások után visszaállt a megszokott rend.

Csütörtökön 30 szerzetes kezdett Tibetet támogató és a dalai lámát védelmező jelszavakat skandálni a Csokang templomnál, a tibetiek egyik legszentebb kegyhelyénél a külföldi újságírók jelenlétében. Kína azonnal a dalai lámát vádolta meg, hogy ő áll a szerzetesek akciójának hátterében.

George Bush amerikai elnök szerdán arra szólította fel Pekinget, hogy kezdjen tárgyalásokat a tibetiek száműzött vezetőjének képviselőivel, jelentette be Dana Perino fehér házi szóvivő. Washington ugyanakkor egyértelművé tette azt is, hogy Bush részt fog venni az olimpia nyitóünnepségén.

A kínai hatóságok a zavargások kezdetén kitiltották a külföldi újságírókat Tibetből, először szerdán oldották fel a tilalmat, mikor csaknem kéttucat tudósítót eresztettek be Lhasszába 3 napra. A kínai hatóságok által összeállított csoport csak kísérettel mozoghat a tibeti fővárosban. A csoportban helyet kaptak az AP, a japán Kyodo, az ITAR-TASZSZ hírügynökség, az al-Dzsazíra televízió, a Financial Times, valamint a Wall Street Journal című lap újságírói, a BBC kérését, hogy egy tudósítója a csoporttal tarthasson, a kínai hatóságok elutasították.

„Tibet nem szabad, Tibet nem szabad!” – idézte az AP tudósítója az egyik szerzetes szavait, aki később sírva is fakadt. A beszámoló szerint egy másik szerzetes azt kiabálta: „Március 14-nek semmi köze a dalai lámához!” A kínai hatóságok által delegált csoportvezetők megpróbálták mihamarabb eltávolítani a helyszínről az újságírókat. Később a Csokang templom környéke már le volt zárva, számoltak be a tudósítók.

A csoportnak bemutattak egy klinikát és egy ruhaboltot is, utóbbiban 5 nő égett halálra a tüntetések idején, írja az AP. A Financial Times beszámolója szerint a város tibetiek lakta része még mindig háborús övezetnek tűnik kiégett épületekkel, bezárt boltokkal és minden sarkon katonákkal, rendőrökkel, míg a kínai részen minden a megszokottnak tűnő rendben folyik, a modern negyedben nyitott boltokat, éttermeket, vásárló embereket láttak a külföldi tudósítók.

A március közepén kitört zavargások és a 4 napig tartó tüntetések a legsúlyosabb Kína-ellenes megmozdulásnak tekinthetőek Tibetben. A kínai hatóságok kitartanak álláspontjuk mellett, hogy megfontoltan és arányosan jártak el a tibeti tüntetőkkel, azt tették, amit minden felelősségteljes kormány tenne hasonló esetben. A pekingi kormány 22 halálos áldozatról számolt be, míg a tibeti száműzöttek szerint az összecsapásokban csaknem 140 tibeti vesztette életét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?