Olivér
5 °C
8 °C

Behívatták az USA pekingi nagykövetét

2007.10.18. 11:01
Kína csütörtökön behivatta az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, a lépéssel a dalai láma kongresszusi aranyéremmel való kitüntetése ellen tiltakoznak. George Bush amerikai elnök szerdán adományozta Tibet spirituális vezetőjének a törvényhozás által adható legmagasabb polgári kitüntetést. A kínai diplomácia egy évig próbálta ezt megakadályozni, de nem járt sikerrel.

Behívatták a kínai külügyminisztériumba az Egyesült Államok pekingi nagykövetét csütörtökön, tiltakozásul a dalai láma amerikai kitüntetése ellen. Kína szeparatistának tekinti Tibet spirituális vezetőjét, így élesen bírálta az Egyesült Államokat, hogy szerdán kongresszusi aranyéremmel tüntette ki őt, melyet George Bush amerikai elnök személyesen adott át. Ez az amerikai törvényhozás által adható legmagasabb polgári kitüntetés.

Kattintson!

"Az Egyesült Államok ezzel a lépéssel egyértelműen beavatkozott a kínai belügyekbe, megsértette a kínai nép érzéseit, és aláásta a kínai-amerikai kapcsolatokat" - mondta Liu Csien-csao (Liu Jianchao) külügyi szóvivő csütörtöki pekingi sajtótájékoztatóján. Kína komédiának tartja a dalai láma és Bush találkozóját, és arra figyelmeztetett, hogy súlyos következményekkel jár, ha Washington olyan embernek adományoz kitüntetést, aki Kína szerint a népköztársaság megosztására törekszik. A szóvivő közölte, hogy lépéseket vár az Egyesült Államoktól a kínai kapcsolatok védelmében, írja a Reuters.

Bush szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az ő jelenléte a dalai láma tiszteletére rendezett ünnepségen nem árthat Washington és Peking kapcsolatainak. "Támogatom a vallásszabadságot, ő is támogatja a vallásszabadságot. Méltatni kívánom ezt az embert. Mindig is azt mondtam, hogy a kínaiaknak, hogy a vallásszabadság nemzetük érdeke. Azt is mondtam nekik, hogy az ő érdekük találkozni a dalai lámával. Ez volt az első eset, hogy egy amerikai elnök a nyilvánosság előtt együtt mutatkozott a tibeti vezetővel.

Kína az elmúlt egy évben, a kongresszusi aranyérem szavazása óta diplomáciai erőfeszítéseket tett, hogy megakadályozza a dalai láma kitüntetését. Kína washingtoni nagykövete, Van Baodong korábban úgy nyilatkozott, hogy Bush álláspontjának megváltoztatásával kijavíthatná hibáját. „Reméljük, a kínai vezetés úgy ismeri meg a dalai lámát, ahogy az elnök is látja őt – spirituális vezetőként, és egy olyan emberként, aki békét akar” – reagált akkor a megjegyzésre Dana Perino fehér házi szóvivő.

Kína 1951-ben rohanta le Tibetet. A dalai láma 1959-ben Indiába menekült, miután a kínai csapatok leverték a tibetiek felkelését. A spirituális vezető száműzetése óta az észak-indiai Dharamsala lett a tibeti buddhisták központja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?