Szilárda
-4 °C
3 °C

Tibetiek miatt fordítottak vissza egy kínai gépet

2008.04.14. 09:21
"Figyelje a holnapi híreket" - mondta egy amúgy érthetetlen nyelven beszélő utas a légikísérőnek egy Sencsenből Csengtuba tartó belföldi járaton Kínában. A gép visszafordult, öt tibetit letartóztattak.

Őrizetbe vette a kínai rendőrség egy belföldi repülőjárat öt utasát, feltehetően tibetieket, akiknek "gyanús megjegyzései" miatt vissza kellett fordítani a gépet fél órával a felszállás után, írta a Southern Metropolis Daily című kínai napilap.

A dél-kínai Sencsenből (Shenzhen) a délnyugati Csengtuba (Chengdu) tartó járaton öt utas a többiek számára érhetetlen nyelven beszélt egymással. Egy szemtanú szerint a repülőgép személyzetében talán az kelthetett riadalmat, hogy egyikük azt mondta az egyik utaskísérőnek: "figyelje holnap a híreket".

A gépet visszafordították Sencsenbe, ahol a rendőrség azonnal őrizetbe vette az öt gyanús utast. A napilap értesülése szerint elképzelhető, hogy a sencseni terrorizmusellenes hivatal is foglalkozni fog az üggyel.

A kínai hatóságok közlése szerint március 7-én a China Southern Airlines légitársaság Urumcsiból (Urumqi) Pekingbe tartó járatán a legénység terroristatámadást akadályozott meg. A gép kényszerleszállást hajtott végre Lancsouban (Lanzhou), Kanszu (Gansu) tartomány fővárosában, miután az utaskísérők gyúlékony anyagot találtak egy fiatal ujgur nőnél a gép mosdójában. A kínai kormány szerint ujgur szeparatisták készültek támadásra, hogy megzavarják a pekingi nyári olimpiát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!