Gyárfás
16 °C
29 °C

Kínai-ellenes pogrom Tibetben

2008.03.18. 18:41
Brutális kínai-ellenes pogromba torkolltak a hétvégi tüntetések Tibetben, számoltak be róla a forrongó kínai tartományt elhagyó turisták. Egy kanadai szerint fiatalok bandái kövekkel vertek félholtra kínaiakat, egy svájci szerint a bandákat idősebb tibetiek biztatták.

Ütötték, verték a kínaiakat a hétvégi zavargások alatt a tibeti tüntetők Lhasszában, mondta el egy kanadai turista, aki kedden érkezett Nepálba a zavargások sújtotta Tibetből. Elmondása szerint fiatal tibetiek bandái gyujtogatták a kínaiak boltjait, kövekkel dobálták őket.

Állítása szerint egyeseket félholtra vertek. Négy-öt tibeti fiatal addig verte kővel egy általuk megtámadott kínai fejét, amíg elvesztette az eszméletét. Látott egy kínait, amint kegyelemért rimánkodott az őt körülvevő, feldühödött tömeghez, a tibetiek mégis megrugdosták. Egy külföldi turista mentette ki az ellenséges tömegből.

Míg a fiatalok tettlegesen bántalmazták a kínaiakat, az idősebb tibetiek biztatták az ütlegelőket, mondta el egy svájci turista. Ő szemtanúja volt, amint tibeti fiatalok megrohantak egy idős kínait, ledöntötték kerékpárjáról, és hatalmas ütést mértek kővel a fejére.

A kínai kormány szerint a zavargásoknak tíz halottja volt, őket mind a tibetiek gyilkolták meg. A tibeti emigráns kormány állítása szerint a kínai rendőrség erőszakos fellépésében 99 tibeti vesztette életét.