Sára, Márió
2 °C
6 °C

Beveti vagy nem?

2003.04.04. 18:55
Az irak által kilátásba helyezett katonailag nem szokványos támadás lehet vegyifegyver, de lehet bombával megrakott teherautó is. Szintén zavarbaejtő módon eltűnt egy egész köztársasági gárdista hadosztály.
Az iraki tájékoztatási miniszter valószínűleg nem vegyi vagy biológiai fegyver bevetését helyezte kilátásba, amikor péntek este "nem hagyományos támadással" fenyegette meg a bagdadi repülőteret elfoglaló szövetséges erőket - mondta pénteken Londonban az MTI-nek egy brit katonapolitikai szakértő.

Muhammad Szaid asz-Szahaf bagdadi sajtótájékoztatóján helyezett kilátásba nem szokványos katonai támadást a repülőtér környékén - szavai szerint - "elszigetelt és bekerített" szövetséges erők ellen.

Bombával megrakott teherautó?

Robert Hutchinson, a Jane's Defense Weekly brit hadászati és védelmi szakkiadvány vezető fegyverzeti elemzője szerint azonban ez valószínűleg bombával megrakott teherautót jelent, és nem tényleges tömegpusztító fegyvert. Hutchinson emlékeztetett arra, hogy a 80-as években ez is igen hatékony fegyvernek bizonyult, amikor az Iszlám Dzsihád ilyen teherautó-bombával 260 amerikai tengerészgyalogost ölt meg Bejrútban.

A brit katonai szakíró szerint asz-Szahaf jó eséllyel ilyen jellegű támadásra utalt péntek esti nyilatkozatában. Hutchinson azt mondta, hogy ha vannak is Szaddám Huszein birtokában tömegpusztító fegyverek - és szavai szerint ez továbbra is nagy kérdés -, valószínűleg még mindig várna ezek bevetésével, a lehetséges legutolsó pillanatig; ezt szánja "az utolsó kockadobásnak".

- A szövetségesek a kerbelai áttörésnél is várták, hogy alkalmaz ilyen fegyvereket, és ez akkor sem következett be - mondta a Jane's szakelemzője.

Szaddám gyerekkatonákat vet be?

A New York Daily News tudósítója Peter Singer szerint Huszein a Hitlerjugendhez hasonló nyolcezer fős gyerekhadsereggel rendelkezik. A párizsi Nemzetközi Emberi Jogi Szövetség jelentése szerint a szervezet a Fedájín milícia ifjúsági tagozata. Nevük az egyenruhájukon is olvasható: Asbal Szaddám, vagyis a Szaddám Oroszlánkölykei. A gyerekek katonai kiképzése hattól tíz éves korig tart, ennek során a kézifegyverek kezelését és alapvető taktikai szabályokat tanulnak, amelyeket gerillaakciókban tudnak kamatoztatni.

Egyébként az sem kizárt, hogy az amerikai katonák gyerekekbe ütköznek a lövészárokban - a kurd erőknél a becslések szerint 3000 gyerekkatona szolgál.

Vegyi dolgok

Hutchinson szerint Huszein meggyőződése, hogy a vegyi fegyverek már kétszer is megmentették rezsimjét: először akkor, amikor az iraki-iráni háborúban az iráni erők az iraki állások lerohanására készültek a Bászra környéki mocsaraknál; Huszein ekkor több tízezer vegyi töltetet vetett be az irániak ellen.

Huszein szerint a vegyi arzenál másodszor 1991-ben, az első öbölháború idején mentette meg hatalmát, az iraki elnöknek ugyanis az is meggyőződése, hogy a szövetségesek akkor a vegyi fegyverek bevetésének kilátásba helyezése miatt nem özönlötték el Irakot Kuvait felszabadítása után - mondta a Jane's szakértője.

Az eltűnt hadosztály

Arra a kérdésre, hogy hová tűnhettek a Köztársasági Gárda Bagdadot védő hadosztályai, a Jane's Defense Weekly szakértője azt mondta, hogy ez az iraki hadjárat egyik legnagyobb rejtélye. Két hadosztályt a szövetségesek ugyan gyakorlatilag megsemmisítettek, de kellene lennie még négy másik hadosztálynak Bagdadtól délre, illetve északnyugatra. Ugyancsak kell lennie valahol még 16 reguláris iraki hadosztálynak is, amelyekkel azonban "még senki nem találkozott", és senki nem tudja, hol vannak - mondta az elemző.

Hutchinson szerint katonai szempontból szintén érthetetlen, hogy az irakiak miért nem robbantották fel a Tigris és az Eufrátesz egyetlen hídját sem. - A hidak felrobbantása a legjobb módja egy hadsereg megállításának, mert a támadóknak tűz alatt kell új átkelőket létesíteniük - mondta a szakértő. Az elemző szerint a legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy a szövetségeseknek sikerült megsemmisíteniük az iraki legfelsőbb parancsnokság vezénylési rendszerét, az iraki reguláris erőket pedig nem képezték ki arra, hogy saját kezdeményezéseik alapján cselekedjenek.