Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Ben Hur, a szakács és Teller Ede

2003.07.21. 16:55
Hivatásbeli teljesítménye elismeréseként a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést adja át George W. Bush Teller Edének. A világhírű fizikus mellett idén egy tévészakács, egy gyorsétteremlánc-tulajdonos és Charleston Heston is a díjazottak között szerepel.
Teller Ede
A legmagasabb amerikai polgári kitüntetésben részesíti Teller Ede magyar származású atomfizikust George Bush amerikai elnök. Idén Teller mellett még tízen kapnak Szabadság-érdemrendet. A Harry Truman alapította díj eredetileg a világháborúban nyújtott civil teljesítmény elismerésére szolgált, Kennedy elnök 1963-ban a kiemelkedő hivatásbeli teljesítményekre is kiterjesztette.

Ennek megfelelően elég eklektikus az idei díjazottak névsora. A világhírű, az atombomba kifejlesztésében is szerepet játszó fizikus mellett további tíz ember, köztük egy televíziós szakács, egy néhai baseballjátékos, a Wendy's gyorsétteremlánc tavaly elhunyt alapítója, egy kosáredző és Charlton Heston részesül az elismerésben.

Kitüntetést kap a tavaly elhúnyt Byron Raymond White, aki 31 éven át volt a Legfelsőbb Bíróság bírója, valamint Jacques Barzun, az európai gondolkodásmód és kultúra neves kutatója is.