József, Bánk
-6 °C
0 °C

Két tinilányt vádol merénylet előkészítésével az FBI

2005.04.08. 10:57
Öngyilkos merényletre készült két New York-i tinilány az FBI szerint. A nyomozók nem hozták nyilvánosságra bizonyítékaikat, a két lányt hivatalosan illegális bevándorlóként vették őrizetbe. A New York Times értesülései szerint egy, az iszlám és az öngyilkosság viszonyát tárgyaló iskolai esszé okozhatta a bajt.

Két New York-i tizenhat éves lányt tartóztatott le az FBI öngyilkos merénylet előkészítésének vádjával. Az illegális bevándorlóként az Egyesült Államokban élő lányokat március 24-én vették őrizetbe. A nyilvánosságra hozott nyomozati iratok szerint a két lány "azonnali fenyegetést jelentett az Egyesült Államok biztonságára". Az FBI iratai szerint a két lány öngyilkos merényletre készült, bár az ezt alátámasztó bizonyítékokat nem hozták nyilvánosságra, jelentette az AP.

Az öngyilkosságról értekezett

A New York Times értesülései szerint a bizonyíték az egyik, bangladesi származású lány számítógépén talált, az öngyilkosság és az iszlám viszonyáról szóló esszé volt. A másik, guineai származású lányról a napilapnak nem sikerült semmit sem megtudnia.

A New York Times újságírói megtalálták a merénylet előkészítésével vádolt bangladesi lány édesapját. A tizenhárom éve illegális bevándorlóként az Egyesült Államokban élő férfi borzasztóan elkeseredett. Az amerikai kultúrát az iszlám vallásosságnál többre tartó férfi szerint lánya három éve fordult az iszlám vallás felé, és kérése ellenére is otthagyta amerikai iskoláját.

A vallás felé fordult

Az egyre vallásosabb életet élő lány tavaly ősszel jelentette be családjának, hogy feleségül szeretne menni egy amerikai muszlimhoz, akit alig ismer. Apja elutasította a házasságot. A lány márciusban egy éjszakára kimaradt otthonról, aggódó édesapja bejelentést tett a rendőrségen. Legközelebb akkor hallott lányáról, amikor már a szövetségi hatóságok őrizetében volt Pennsylvaniában.

A New York Times értesülései szerint a bangladesi lány a letartóztatásban találkozott a guineai lánnyal, akit az FBI tettestársának tart. A guineai lány, látva a bangladesi ruházatát, a hagyományos muzulmán köszöntéssel üdvözölte őt, amiből a hatóságok arra következtettek, hogy a két lány jóbarát.

Illegális bevándorlás a vád

A Times szerint a guineai lányról annyit sem lehet tudni, mint a bangladesiről. A napilap értesülései szerint a lány családja nem sokkal a születése után emigrált az Egyesült Államokba. Így apja, anyja és ő illegális bevándorlók, négy fiatalabb testvére azonban már amerikai állampolgár.

A két lány, bár terrorizmussal vádolják őket, pillanatnyilag illegális bevándorlóként van őrizetben. Az illegális bevándorlás miatti őrizetnek nincsenek időbeni határai, így a hatóságok tovább nyomozhatnak a terrorista fenyegetéssel kapcsolatban is, írja a Times.