Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Zavargások Teheránban

2003.07.09. 22:14
Zavargások törtek ki szerda este az iráni főváros egyetemének közelében a demokráciáért tartott 1999-es ifjúsági tüntetések évfordulóján.
Keményvonalas iszlám rendszervédő milicisták, rendőrök és demokráciát követelő fiatalok bonyolódtak háromoldalú összecsapásba az iráni fővárosban. Szemtanúk szerint helyenként rendőrök könnygázt lőttek ki fiatalokra, máshol azonban ökölharcot vívtak harcias milicistákkal, hogy távol tartsák őket a fiataloktól. Sok ezer iráni tüntető gépkocsikon közelítette meg az egyetemet.

Az AFP jelentése szerint sok ezer iráni tüntető gépkocsikon közelítette meg az egyetemet, az egyetem melletti sugárúton forgalmi dugó alakult ki.

A közeli Forradalom téren több tucat muzulmán hívő közös imát kezdett, miközben a járdákon több száz bámészkodó gyűlt össze. A tér keleti részén több száz rendőr ügyel a rendre.

Szemtanúk szerint fegyveres muzulmán milicisták elfogtak három diákvezért, akik éppen arról a sajtótájékoztatóról jöttek ki, ahol bejelentették: elhalasztották a tiltakozásokat az 1999-es egyetemi tüntetés évfordulóján.

Az iráni hatóságok a mintegy 4000 letartóztatással járó júniusi tüntetések után betiltották az egyetemi tüntetéseket, bezáratták a bentlakásos kollégiumokat, beszüntették a nyári vizsgákat, és kemény fellépést ígértek minden diákmegmozdulás ellen.

Az elhalasztott tüntetések az 1999-es eseményekre voltak hivatottak emlékezni, amikor muzulmán keményvonalasok betörtek a teheráni egyetem kollégiumába, és a verekedésekben megöltek egy diákot, majd ezt követően a véres akció elleni tiltakozásul öt napon át tömegtüntetéseket tartottak a diákok.