Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bush teheráni rezsimbuktatásra készül

2004.07.17. 13:47
Korlátozott katonai csapást sem tart elképzelhetetlennek Irán atomlétesítményei ellen a washingtoni kormányzat egy neve elhallgatását kérő héja tisztviselője. A londoni Timesnak nyilatkozó kormánytag szerint Bush újraválasztása esetén megbuktatná az iráni vezetést. Indok lehet erre, hogy a szeptember 11-i terrortámadást viszgáló kongresszusi bizottság szerint Teherán segítette a géprablókat.
Az Egyesült Államok kísérletet fog tenni a rendszerváltásra Iránban is, ha a jelenlegi amerikai elnököt novemberben újjáválasztják, írta a szombati Times. Az amerikai vezetés Iraktól eltérően nem közvetlen katonai beavatkozással kívánja megbuktatni a teheráni rezsimet, írja a brit napilap egy neve elhallgatását kérő amerikai forrásra hivatkozva.

Mielőtt elkészül az atomerőmű

A nyilatkozó illetékes szerint ha George Bush elnököt újjáválasztják, az Egyesült Államok a jelenleginél "sokkal nagyobb mértékben be fog avatkozni Irán belügyeibe". A Times szerint a Washingtonban "héjaként" közismert forrás utalást tett az iráni nukleáris létesítmények elleni katonai csapás lehetőségére is mondván, jövőre még van lehetőség a Busherben épülő fő iráni atomlétesítmény lerombolására, ez a lehetőség azonban bezárul, amint Oroszország leszállítja Iránnak a fűtőelemeket.

Ezután rendkívüli környezeti károkat okozna a létesítmény megsemmisítése, tette hozzá.

Oroszország a jövő év elején adja át a nukleáris fűtőrudak első szállítmányát Iránnak, és a reaktort a tervek szerint az év vége előtt feltöltik.

Segítség az al-Kaidának

A rezsimbuktatás indoka is adott lehet, a szeptember 11-i terrortámadások előzményeit és az amerikai titkosszolgálatok elhárító munkáját vizsgáló kongresszusi bizottság a jövő héten esedékes jelentése kapcsolatot vél felfedezni Irán és az al-Kaida között. A bizottság jelentése korábban elvetette az Irak elleni háború egyik indokaként hangoztatott kapcsolatot a terroristák és Huszein diktatúrája között.

A Time magazin értesülései szerint a teheráni vezetés informális kapcsolatokat ápolt bin Laden terrorszervezetével. A jelentés szerint nyolc-tizennégy szeptember 11-i géprabló 2000 októbere és 2001 februárja között Iránon keresztül hagyta el Afganisztánt. Az iráni kormány külön utasítást is kiadott határőreinek, amely szerint a terroristákat nem szabadott "zargatni" a határokon, és még pecsétet sem kaptak útlevelükbe.

Irán korábban elismerte, hogy több al-kaidás, közöttük több vezető is, Iránban kapott menedéket. Az Egyesült Államok feltételezései szerint többek között Szád bin Laden, Oszama fia is Iránban bujkál, írja a Time.