Gusztáv
3 °C
6 °C

Bush teheráni rezsimbuktatásra készül

2004.07.17. 13:47
Korlátozott katonai csapást sem tart elképzelhetetlennek Irán atomlétesítményei ellen a washingtoni kormányzat egy neve elhallgatását kérő héja tisztviselője. A londoni Timesnak nyilatkozó kormánytag szerint Bush újraválasztása esetén megbuktatná az iráni vezetést. Indok lehet erre, hogy a szeptember 11-i terrortámadást viszgáló kongresszusi bizottság szerint Teherán segítette a géprablókat.
Az Egyesült Államok kísérletet fog tenni a rendszerváltásra Iránban is, ha a jelenlegi amerikai elnököt novemberben újjáválasztják, írta a szombati Times. Az amerikai vezetés Iraktól eltérően nem közvetlen katonai beavatkozással kívánja megbuktatni a teheráni rezsimet, írja a brit napilap egy neve elhallgatását kérő amerikai forrásra hivatkozva.

Mielőtt elkészül az atomerőmű

A nyilatkozó illetékes szerint ha George Bush elnököt újjáválasztják, az Egyesült Államok a jelenleginél "sokkal nagyobb mértékben be fog avatkozni Irán belügyeibe". A Times szerint a Washingtonban "héjaként" közismert forrás utalást tett az iráni nukleáris létesítmények elleni katonai csapás lehetőségére is mondván, jövőre még van lehetőség a Busherben épülő fő iráni atomlétesítmény lerombolására, ez a lehetőség azonban bezárul, amint Oroszország leszállítja Iránnak a fűtőelemeket.

Ezután rendkívüli környezeti károkat okozna a létesítmény megsemmisítése, tette hozzá.

Oroszország a jövő év elején adja át a nukleáris fűtőrudak első szállítmányát Iránnak, és a reaktort a tervek szerint az év vége előtt feltöltik.

Segítség az al-Kaidának

A rezsimbuktatás indoka is adott lehet, a szeptember 11-i terrortámadások előzményeit és az amerikai titkosszolgálatok elhárító munkáját vizsgáló kongresszusi bizottság a jövő héten esedékes jelentése kapcsolatot vél felfedezni Irán és az al-Kaida között. A bizottság jelentése korábban elvetette az Irak elleni háború egyik indokaként hangoztatott kapcsolatot a terroristák és Huszein diktatúrája között.

A Time magazin értesülései szerint a teheráni vezetés informális kapcsolatokat ápolt bin Laden terrorszervezetével. A jelentés szerint nyolc-tizennégy szeptember 11-i géprabló 2000 októbere és 2001 februárja között Iránon keresztül hagyta el Afganisztánt. Az iráni kormány külön utasítást is kiadott határőreinek, amely szerint a terroristákat nem szabadott "zargatni" a határokon, és még pecsétet sem kaptak útlevelükbe.

Irán korábban elismerte, hogy több al-kaidás, közöttük több vezető is, Iránban kapott menedéket. Az Egyesült Államok feltételezései szerint többek között Szád bin Laden, Oszama fia is Iránban bujkál, írja a Time.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!