Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az izraeli védelmi minisztériumot megtámadta egy palesztin fegyveres

2001.08.05. 16:46
Többen megsérültek abban a tűzpárbajban, amely Tel-Avivban, az izraeli védelmi minisztérium épülete előtt zajlott vasárnap délben. Egy palesztin fegyveres ugyanis tüzet nyitott egy gépkocsira, amelyben hét izraeli katona ült. Ez feltehetően válasz volt arra a támadásra, amelyet szombaton az izraeli hadsereg intézett a palesztin biztonsági erők főnökének autója ellen.
Gyorsan elfogták azt a palesztin fegyverest, aki Tel-Avivban az izraeli védelmi minisztérium épülete előtt délben tüzet nyitott egy gépkocsira, amelyben hét izraeli férfi ült. A helyszínről menekülni prübáló tettesre azonnal gólyózápor zúdult, s súlyosan megsebesült. A megtámadott izraeli katonák könnyű, illetve közepesen súlyos sérüleseket szenvedtek.

A csaknem egy éve tartó erőszakhullám kezdete óta ez volt az első olyan palesztin fegyveres támadás, amelyet a merénylő Izrael állam területén, méghozzá Tel-Avivban hajtott végre - emelte ki az incidensről beszámolva az izraeli hadsereg rádiója, azonban további részletet nem közölt.

A palesztin fegyveres valószínűleg azért nyitott tüzet az izraeli katonákra, mert az izraeli hadsereg szombaton rakétákkal támadott meg egy palesztin járműoszlopot. Az egyik gépkocsi a Marvan Barguti ciszjordániai Fatah-vezetőt szállította, ám ő sértetlenül megúszta a golyózáport. Viszont kíséretének egy tagja, a Force 17 nevű palesztin elitalakulat egyik vezetője könnyebben megsebesült. Az izraeli hadsereg illetékese tagadta az incidens után, hogy Barguti lett volna a támadás kiszemelt célpontja, a palesztin fél viszont tényként kezeli, hogy a Fatah magas rangú vezetőjét akarták megölni.

Simon Peresz izraeli külügyminiszter óvatos formában ugyan, de bírálta vasárnap a rámalláhi rakétatámadást. Elsősorban azt kifogásolta, hogy nem értesítették előre a készülő rakétacsapásról sem őt, sem a kormány más tagjai.