Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Két hónap után újból bomba robbant Tel-Avivban

2004.11.01. 12:59
A merénylőn kívül három halottja van a a város központi piacterén elkövetett merényletnek. Ez volt az első robbantás azóta, hogy Jasszer Arafatot Párizsba szállították orvosi kezelésre.
A merénylőn kívül három halottja és 35 sebesültje van a Tel-Aviv központi, Hacarmel nevű piacterén hétfőn elkövetett robbantásos merényletnek - közölték izraeli rendőrségi és kórházi források.

David Curi tel-avivi rendőrkapitány azt közölte, hogy négy holttestet azonosítottak, egyikük az öngyilkos merénylet elkövetője, egy férfi, aki a jelek szerint egyedül cselekedett. Rajta kívül két nő és egy férfi halt meg. A súlyosan sebesültek száma hétre emelkedett.

#alt#
A merénylet képei
A Népi Front Palesztina Felszabadításáért elnevezésű szélsőséges palesztin csoport bejelentette, hogy ő követte el a merényletet. A csoporthoz tartozó források azt közölték, hogy a 16 éves merénylő a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő Aszkar palesztin menekülttáborból érkezett, amely a négy éve tartó palesztin felkelés egyik központja. Közben éppen egy Náblusz közeli táborban lőttek le izraeli katonák egy 12 éves palesztin fiút.

Ez volt az első izraeli területen végrehajtott palesztin merénylet két izraeli autóbusznak a dél-izraeli Beér-Sevában történt augusztus 31-i felrobbantása óta, amikor 15 izraeli utas vesztette életét. Egyúttal ez volt az első palesztin merénylet azóta, hogy a nagybeteg Jasszer Arafat palesztin elnököt pénteken orvosi kezelésre egy párizsi kórházba szállították.

Arafat főtanácsadóján, Nabíl Abu Rudeinán keresztül elítélte a merényletet, emlékeztetve arra, hogy mindig is ellenezte a civilek elleni támadásokat, függetlenül azok nemzetiségétől vagy vallásától. A ciszjordániai Rámalláhban Ahmed Korei palesztin miniszterelnök az öngyilkos merényletek beszüntetésére szólított fel, mondván, hogy azok "nem szolgálják a palesztin ügyet a jelenlegi nehéz helyzetben".

Ugyanakkor a Hamász radikális palesztin szervezet szóvivője Gázában úgy nyilatkozott, hogy a merénylet bebizonyította: nem lesznek biztonságban az izraeliek, amíg a palesztinok biztonságát nem szavatolják. "A palesztin ellenállás erős, és folytatódik, annak ellenére, hogy Izrael meggyilkolt több palesztin vezetőt. Ez a normális válasz a palesztin területeken elkövetett izraeli katonai akciókra".

Az újabb áldozatokkal 4.546-ra emelkedett azoknak a száma, akik az intifáda 2000 szeptemberi kezdete óta erőszakos cselekményeknek vesztették életüket. Köztük 3.512 palesztin és 960 izraeli volt.