Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Komolytalannak minősített figyelmeztetés?

2001.09.14. 10:31
Egy németországi börtönben fogva tartott iráni férfi idejében figyelmeztetni akarta az Egyesült Államok hatóságait a keddi merényletekre, ám telefonhívásait nem vették komolyan - írta pénteken a Hannoverben megjelenő Neue Presse. A börtön igazgatója a múlt pénteken engedélyezte neki, hogy telefonálhasson Washingtonba, ám sem a Fehér Házban, sem a CIA központjában nem vették komolyan a figyelmeztetést, és rövid idő után letették a telefont.
A hannoveri újság értesülése szerint, amelyet pénteken megerősített a langenhageni fogház vezetősége, az Ali S. nevű 29 éves férfi augusztus végén illegális úton érkezett Németországba. A rendőrség Goslarban egy igazoltatás alkalmával őrizetbe vette, majd Langenhagenbe szállította, hogy ott várja meg a kitoloncolását.

Az iráni a fogházban szabályosan ostromolni kezdte a foglárokat és az intézet vezetőit, hogy telefonálhasson az Egyesült Államokba olyan, küszöbön álló merényletekkel kapcsolatban, amelyek "megrendíthetik a fennálló világrendet". Az őrizetes egyértelműen a szeptember 10-16. közötti hetet jelölte meg a tervezett merényletek időpontjaként. A börtön igazgatója a múlt pénteken engedélyezte neki, hogy telefonálhasson Washingtonba, ám sem a Fehér Házban, sem a CIA központjában nem vették komolyan a figyelmeztetést, és rövid idő után letették a telefont - írta a Neue Presse.

Ali S. ezek után faxot akart küldeni a börtönből George Bush amerikai elnöknek, ezt azonban az igazgató már nem engedélyezte. A langenhageni intézet orvosa szerint az iráni férfi - akit csütörtökön kihallgattak a német szövetségi ügyészség és a CIA képviselői - pszichikailag zavarodott állapotban van.

Az ügy kivizsgálásába bekapcsolódott a német szövetségi belügyminisztérium is. Pénteken a hírek szerint sajtóértekezletet tartanak a témáról, ám délelőtt még azt sem lehetett tudni, hogy erre Hannoverben vagy Berlinben kerül-e majd sor.