Orsolya
10 °C
21 °C

Népi kezdeményezés temelíni atomerőmű ellen

2002.01.22. 07:10
Ausztriában közel egymillió, egészen pontosan 915.220 ember írta alá a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) népi kezdeményezését, amely a temelíni atomerőmű leállítását, illetve ennek elmaradása esetén osztrák vétót követel Csehország uniós csatlakozása ellen, ám a koalíciós partner Osztrák Néppárt újra hangsúlyozta, hogy nem lesz vétó.
A hétfőn későn este nyilvánosságra hozott adat szerint a cseh-osztrák kapcsolatokban hosszabb ideje egyre nagyobb feszültségeket okozó népi kezdeményezés az eddigi hasonló ausztriai akciók között az aláírók számát tekintve a harmadik, a százalékos arányt tekintve a hatodik helyen áll, és így jócskán elmarad az FPÖ reményeitől.

Az aláírásgyűjtés legtöbbször hatástalan

Ausztriában 1945 óta számos ilyen népi kezdeményezés volt, s százezernél több aláírás esetén a parlament köteles napirendjére tűzni a felvetett kérdést. A legnagyobb sikerű akció 1982-ben volt az Austria Center néven ismert bécsi konferenciaközpont építése ellen: 1.361.562 állampolgár írta alá az íveket, majd zavartalanul megépült az intézmény.

Várhatóan ezúttal sem befolyásolja a történéseket az FPÖ kezdeményezése. Az elkötelezetten Európa- és bővítéspárti Osztrák Néppárt (ÖVP) több vezetője - hétfőn este Maria Rauch-Kallatt, a párt főtitkára - hangsúlyozta, hogy nem lesz osztrák vétó Csehország uniós csatlakozása ellen. Igaz, a kormányon belüli feszültségekről szóló elemzésekről szólva azt is hangsúlyozták, hogy nincs veszélyben a koalíció.

A parlament várhatóan a vétó ellen szavaz

Mivel a vétót a nukleáris erőművek elleni csoportosulásokból alakult zöldek frakciója, valamint a legnagyobb - ellenzéki - Osztrák Szociáldemokrata Párt is ellenzi, kizárható, hogy a parlamentben meglegyen a szükséges kétharmados többség a vétóhoz. Hétfőn Brüsszelben egyébként Günter Verheugen bővítéssel foglalkozó EU-biztos szóvivője is kijelentette: a kezdeményezés osztrák belügy, és nem befolyásolja a bővítés folyamatát.