Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népi kezdeményezés temelíni atomerőmű ellen

2002.01.22. 07:10
Ausztriában közel egymillió, egészen pontosan 915.220 ember írta alá a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) népi kezdeményezését, amely a temelíni atomerőmű leállítását, illetve ennek elmaradása esetén osztrák vétót követel Csehország uniós csatlakozása ellen, ám a koalíciós partner Osztrák Néppárt újra hangsúlyozta, hogy nem lesz vétó.
A hétfőn későn este nyilvánosságra hozott adat szerint a cseh-osztrák kapcsolatokban hosszabb ideje egyre nagyobb feszültségeket okozó népi kezdeményezés az eddigi hasonló ausztriai akciók között az aláírók számát tekintve a harmadik, a százalékos arányt tekintve a hatodik helyen áll, és így jócskán elmarad az FPÖ reményeitől.

Az aláírásgyűjtés legtöbbször hatástalan

Ausztriában 1945 óta számos ilyen népi kezdeményezés volt, s százezernél több aláírás esetén a parlament köteles napirendjére tűzni a felvetett kérdést. A legnagyobb sikerű akció 1982-ben volt az Austria Center néven ismert bécsi konferenciaközpont építése ellen: 1.361.562 állampolgár írta alá az íveket, majd zavartalanul megépült az intézmény.

Várhatóan ezúttal sem befolyásolja a történéseket az FPÖ kezdeményezése. Az elkötelezetten Európa- és bővítéspárti Osztrák Néppárt (ÖVP) több vezetője - hétfőn este Maria Rauch-Kallatt, a párt főtitkára - hangsúlyozta, hogy nem lesz osztrák vétó Csehország uniós csatlakozása ellen. Igaz, a kormányon belüli feszültségekről szóló elemzésekről szólva azt is hangsúlyozták, hogy nincs veszélyben a koalíció.

A parlament várhatóan a vétó ellen szavaz

Mivel a vétót a nukleáris erőművek elleni csoportosulásokból alakult zöldek frakciója, valamint a legnagyobb - ellenzéki - Osztrák Szociáldemokrata Párt is ellenzi, kizárható, hogy a parlamentben meglegyen a szükséges kétharmados többség a vétóhoz. Hétfőn Brüsszelben egyébként Günter Verheugen bővítéssel foglalkozó EU-biztos szóvivője is kijelentette: a kezdeményezés osztrák belügy, és nem befolyásolja a bővítés folyamatát.