Árpád
-2 °C
4 °C

Súlyos műszaki hiba a temelíni atomerőműben

2002.02.11. 09:46
A dél-csehországi temelíni atomerőmű első energiablokkjának legújabb leállását, amelyre csütörtökön került sor, súlyos problémának kell tekinteni - mondta a hétfői Právónak Dana Drábová, az Állami Atombiztonsági Hivatal elnöke.
Üzemeltetés szempontból aránylag súlyos műszaki problémáról van szó, amelynek kivizsgálása legalább egy hétig eltart. Temelín történetében most első ízben minősítettük a leállást első osztályú műszaki problémának - mondta Drábová.

A biztonsági rendszer csütörtökön reggel kapcsolta ki az atomerőmű első energiablokkját, amely három hete már százszázalékos teljesítménnyel próbaüzemelt. A leállítás okát, amelyre az elektromos berendezések próbái közben került sor, a szakértők szerint a turbógenerátorban kell keresni. Az már bizonyos, hogy a probléma az atomerőmű úgynevezett másodlagos rendszerében található, és nincs összefüggésben a reaktorban folyó maghasadási folyamattal, tehát nem jelent veszélyt a környezetre.

Másodszorra kellett leállítani

A temelíni atomerőmű első reaktorának tesztelése százszázalékos szinten január 10-én kezdődött. Ez már a második alkalom, hogy a biztonsági rendszer leállította a működést. Az első leállítás mindjárt január 10-én volt, amikor a hűtőfolyadékok vezetékrendszerében keletkeztek kisebb bajok. - Az új leállás komoly műszaki probléma, amelynek már nem szabadna megismétlődnie - szögezte le Drábová.

Frantisek Hezoucky, az atomerőmű igazgatója a hét végén beismerte, hogy a felmerült hiba miatt ellenőrizni kell több másodlagos berendezést, és ezért számolni kell azzal, hogy a hivatalos próbaüzemeltetés kezdete márciusról áprilisra csúszik. Drábová ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Hezoucky véleménye "igen optimista".

A tiltakozás ellenére tovább építik az erőművet

A temelíni atomerőmű 14 éve készül, és eddig mintegy százmilliárd koronájába került a cseh költségvetésnek. Az erőmű miatt éles vita keletkezett Prága és Bécs között. Az osztrákok ugyanis nem tartják biztonságosnak a szovjet reaktorral, de amerikai biztonsági berendezésekkel működő erőművet, és szeretnék elérni, hogy a csehek ne helyezzék üzembe. Prága ezt határozottan elutasítja, és a nemzetközi szakmai fórumok is neki adtak igazat. Bár kormányzati szinten a feleknek sikerült kompromisszumos megegyezést kötniük, Ausztriában továbbra is heves kampány folyik Temelín ellen. Csehországban a lakosság mintegy 75 százaléka támogatja az erőmű teljes üzembe helyezését.

Temelínben már készül a második reaktorblokk is, és rövidesen radioaktív fűtőtesteket helyeznek el ebben a blokkban is. Eredetileg Temelínben négy reaktorblokknak kellett volna épülnie, de a rendszerváltás után döntés született, hogy csak két reaktorblokk lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?