Móric
14 °C
15 °C

Súlyos műszaki hiba a temelíni atomerőműben

2002.02.11. 09:46
A dél-csehországi temelíni atomerőmű első energiablokkjának legújabb leállását, amelyre csütörtökön került sor, súlyos problémának kell tekinteni - mondta a hétfői Právónak Dana Drábová, az Állami Atombiztonsági Hivatal elnöke.
Üzemeltetés szempontból aránylag súlyos műszaki problémáról van szó, amelynek kivizsgálása legalább egy hétig eltart. Temelín történetében most első ízben minősítettük a leállást első osztályú műszaki problémának - mondta Drábová.

A biztonsági rendszer csütörtökön reggel kapcsolta ki az atomerőmű első energiablokkját, amely három hete már százszázalékos teljesítménnyel próbaüzemelt. A leállítás okát, amelyre az elektromos berendezések próbái közben került sor, a szakértők szerint a turbógenerátorban kell keresni. Az már bizonyos, hogy a probléma az atomerőmű úgynevezett másodlagos rendszerében található, és nincs összefüggésben a reaktorban folyó maghasadási folyamattal, tehát nem jelent veszélyt a környezetre.

Másodszorra kellett leállítani

A temelíni atomerőmű első reaktorának tesztelése százszázalékos szinten január 10-én kezdődött. Ez már a második alkalom, hogy a biztonsági rendszer leállította a működést. Az első leállítás mindjárt január 10-én volt, amikor a hűtőfolyadékok vezetékrendszerében keletkeztek kisebb bajok. - Az új leállás komoly műszaki probléma, amelynek már nem szabadna megismétlődnie - szögezte le Drábová.

Frantisek Hezoucky, az atomerőmű igazgatója a hét végén beismerte, hogy a felmerült hiba miatt ellenőrizni kell több másodlagos berendezést, és ezért számolni kell azzal, hogy a hivatalos próbaüzemeltetés kezdete márciusról áprilisra csúszik. Drábová ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Hezoucky véleménye "igen optimista".

A tiltakozás ellenére tovább építik az erőművet

A temelíni atomerőmű 14 éve készül, és eddig mintegy százmilliárd koronájába került a cseh költségvetésnek. Az erőmű miatt éles vita keletkezett Prága és Bécs között. Az osztrákok ugyanis nem tartják biztonságosnak a szovjet reaktorral, de amerikai biztonsági berendezésekkel működő erőművet, és szeretnék elérni, hogy a csehek ne helyezzék üzembe. Prága ezt határozottan elutasítja, és a nemzetközi szakmai fórumok is neki adtak igazat. Bár kormányzati szinten a feleknek sikerült kompromisszumos megegyezést kötniük, Ausztriában továbbra is heves kampány folyik Temelín ellen. Csehországban a lakosság mintegy 75 százaléka támogatja az erőmű teljes üzembe helyezését.

Temelínben már készül a második reaktorblokk is, és rövidesen radioaktív fűtőtesteket helyeznek el ebben a blokkban is. Eredetileg Temelínben négy reaktorblokknak kellett volna épülnie, de a rendszerváltás után döntés született, hogy csak két reaktorblokk lesz.