Béla
4 °C
15 °C

Németország is Temelín bezárását követeli

2001.07.17. 20:53
Ausztria után Németország is azt követeli Csehországtól, hogy zárja be a két állam határától mindössze hatvan kilométerre fekvő temelíni atomerőművet. A berlini kormányközlemény ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az ügy nem hátráltathatja Csehország EU-csatlakozását.
A temelíni erőmű
A német kormány kedden hivatalosan is közölte, hogy átadta a cseh kormánynak a temelíni atomerőmű bezárásra vonatkozó kérést. A berlini felszólítás híre már előző nap elterjedt a piacokon, s a hírre több mint 20 százalékkal esett hétfőn napközben a prágai tőzsdén a CEZ áramszolgáltató papírja.

Németország "erőteljesen szorgalmazza", hogy a cseh kormány zárja be az üzemet. A berlini nyilatkozat szerint Németország elismeri Csehország szuverén jogát az atomenergia áramtermelésre történő használatára saját határain belül, ugyanakkor a német kormánynak is jogában áll kifejezésre juttatni a helyi polgárok félelmeit a német határtól alig 60 kilométerre lévő atomerőmű üzemeltetése miatt. Németország további tárgyalásokat szorgalmaz.

Temelín nem akadályozza a cseh EU-csatlakozást

A nyilatkozatban a német kormány külön megjegyzi, hogy a temelíni ügyet semmilyen módon nem lehet összekapcsolni Csehország EU-csatlakozási tárgyalásaival, s ez "az EU álláspontja is".

Csehország hivatalosan egyelőre nem reagált a nyilatkozatra, a kérdéssel várhatóan a szerdai kormányülésen foglalkoznak.

A német és az osztrák határ közelében 2,5 milliárd dollárért felépített, szovjet tervezésű atomerőmű régóta hangos vita tárgya a létesítmény biztonságát megkérdőjelező Berlin és Bécs, valamint a cseh kormány között. Tavaly pattanásig feszült a hangulat Ausztria és Csehország közt, Bécs még azt is megpendítette, hogy blokkolja a csehek EU-csatlakozását, ha nem állítják le a szovjet gyártmányú erőművet. Az osztrák oldalon rendszeresen Temelín-ellenes tüntetéseket is tartottak.