Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Leállíthatják a temelíni atomerőművet

2000.12.13. 15:57
Szerdán aláírták a megállapodást Ausztria és Csehország képviselői a csehországi temelíni atomerőmű biztonsági és környezeti terhelhetőségi vizsgálatáról. Wolfgang Schüssel osztrák és Milos Zeman cseh kormányfő Günter Verheugen EU-biztos részvételével, hétórás tárgyalás után jelentette be a hónapok óta tartó vita lezárását a Bécstől nem messze lévő melki apátságban.
Temelín továbbra is működni fog, de nem ad el villamosenergiát, - áll a megállapodásban - ameddig a szakértői csoport el nem végezte a szükségesnek ítélt vizsgálatokat és biztonságosnak nem ítéli az atomerőművet. Erre várhatóan májusban-júniusban kerül sor. Várhatóan már januárban megkezdi a szakértőcsoport - osztrák, cseh és uniós részvétellel - a munkát. A cseh oldal belegyezett, hogy egy esetleges, a biztonságot elmarasztaló eredmény esetén nem működtetik tovább az erőművet. "Ha a szakértők arra jutnak, hogy Temelínt nem szabad beindítani, nem helyezzük üzembe az erőművet" - mondta Zeman.

Kérdés maradt azonban, hogy az osztrák környezetvédők beszüntetik-e blokádjaikat a cseh-osztrák határon. Az erőmű teljes leállítását kérték, ameddig a szakértők elvégzik a felméréseket.

Az erőmű

Ausztria hozzáállása
Ausztria a nukleáris energia felhasználása ügyében nem ismer tréfát: az esetleges veszélyek, a környezetvédelmi megfontolások miatt 1978-ban a lakosság népszavazáson állította le az akkor már felépült és működőképes zwentendorfi atomerőmű üzembe helyezését. Azóta törvény tiltja a nukleáris energia ausztriai felhasználását.
Az osztrák határtól mintegy hatvan kilométerre lévő temelíni atomerőművet 1986-ban kezdték el szovjet mintára építeni. Hét évvel később - amikor a reaktorblokkok egy része már elkészült - az amerikai Westinghouse Corporation folytatta a vállalkozást. A neves amerikai cég a nyugati előírásokat figyelembe véve folytatta, s fejezte be az építkezést. Az egyik alapvető probléma éppen az, hogy a keleti és nyugati technika nem egyeztethető.

,,Másik kérdés, hogy a szovjetek tervei azzal a bevallott céllal is készültek, hogy nagyobb, monumentálisabb erőművet építsenek, mint az Egyesült Államok" - mondta el Lothar Hahn, a Német Nukleáris Hatóság igazgatója. Ez lényegében azt jelenti, hogy annyira megnövelték az energiát az erőműben, amihez már nehéz biztonságos épületet tervezni.

Keleti és nyugati minta
A keleti, szovjet minta a hetvenes évek fejlesztése, amikor még nem volt számottevő computer-technika. Elektronikusan-mechanikusan oldották meg a technikai problémákat. Ez komolyan felkészült, gyakorlott szakembergárda folyamatos jelenlétét igényelte az erőműben. A nyugati mintánál amit csak lehet, számítógéppel helyettesítenek. Pont ennek okán kisebb szükség van az emberi munkára, mely ugyan jelen van, de a tervezésnél igyekeztek kizárni.
,,Problémát jelenthet még az is, hogy - akárcsak Mochovce esetében - az építkezések évekig álltak" - figyelmeztetett Ámon Ada, az Energia Klub szakértője. Ezalatt az idő alatt a betonalapzat romlik, az elektromos kábelek megrongálódnak, ami komoly gondokat okozhat a későbbi működtetés alatt.

Az atomerőmű - már működő - első reaktorblokkja 163 radioaktív fűtőanyagrudat tartalmaz, amelyek összesen 92 tonna súlyúak. Az első kilowatt villamosenergiát az atomerőmű decemberben adta a hálózatba. Teljes kapacitású működésekor az erőmű Csehország villamosenergiájának 20 százalékát biztosítaná.