Árpád
-2 °C
4 °C

Leállíthatják a temelíni atomerőművet

2000.12.13. 15:57
Szerdán aláírták a megállapodást Ausztria és Csehország képviselői a csehországi temelíni atomerőmű biztonsági és környezeti terhelhetőségi vizsgálatáról. Wolfgang Schüssel osztrák és Milos Zeman cseh kormányfő Günter Verheugen EU-biztos részvételével, hétórás tárgyalás után jelentette be a hónapok óta tartó vita lezárását a Bécstől nem messze lévő melki apátságban.
Temelín továbbra is működni fog, de nem ad el villamosenergiát, - áll a megállapodásban - ameddig a szakértői csoport el nem végezte a szükségesnek ítélt vizsgálatokat és biztonságosnak nem ítéli az atomerőművet. Erre várhatóan májusban-júniusban kerül sor. Várhatóan már januárban megkezdi a szakértőcsoport - osztrák, cseh és uniós részvétellel - a munkát. A cseh oldal belegyezett, hogy egy esetleges, a biztonságot elmarasztaló eredmény esetén nem működtetik tovább az erőművet. "Ha a szakértők arra jutnak, hogy Temelínt nem szabad beindítani, nem helyezzük üzembe az erőművet" - mondta Zeman.

Kérdés maradt azonban, hogy az osztrák környezetvédők beszüntetik-e blokádjaikat a cseh-osztrák határon. Az erőmű teljes leállítását kérték, ameddig a szakértők elvégzik a felméréseket.

Az erőmű

Ausztria hozzáállása
Ausztria a nukleáris energia felhasználása ügyében nem ismer tréfát: az esetleges veszélyek, a környezetvédelmi megfontolások miatt 1978-ban a lakosság népszavazáson állította le az akkor már felépült és működőképes zwentendorfi atomerőmű üzembe helyezését. Azóta törvény tiltja a nukleáris energia ausztriai felhasználását.
Az osztrák határtól mintegy hatvan kilométerre lévő temelíni atomerőművet 1986-ban kezdték el szovjet mintára építeni. Hét évvel később - amikor a reaktorblokkok egy része már elkészült - az amerikai Westinghouse Corporation folytatta a vállalkozást. A neves amerikai cég a nyugati előírásokat figyelembe véve folytatta, s fejezte be az építkezést. Az egyik alapvető probléma éppen az, hogy a keleti és nyugati technika nem egyeztethető.

,,Másik kérdés, hogy a szovjetek tervei azzal a bevallott céllal is készültek, hogy nagyobb, monumentálisabb erőművet építsenek, mint az Egyesült Államok" - mondta el Lothar Hahn, a Német Nukleáris Hatóság igazgatója. Ez lényegében azt jelenti, hogy annyira megnövelték az energiát az erőműben, amihez már nehéz biztonságos épületet tervezni.

Keleti és nyugati minta
A keleti, szovjet minta a hetvenes évek fejlesztése, amikor még nem volt számottevő computer-technika. Elektronikusan-mechanikusan oldották meg a technikai problémákat. Ez komolyan felkészült, gyakorlott szakembergárda folyamatos jelenlétét igényelte az erőműben. A nyugati mintánál amit csak lehet, számítógéppel helyettesítenek. Pont ennek okán kisebb szükség van az emberi munkára, mely ugyan jelen van, de a tervezésnél igyekeztek kizárni.
,,Problémát jelenthet még az is, hogy - akárcsak Mochovce esetében - az építkezések évekig álltak" - figyelmeztetett Ámon Ada, az Energia Klub szakértője. Ezalatt az idő alatt a betonalapzat romlik, az elektromos kábelek megrongálódnak, ami komoly gondokat okozhat a későbbi működtetés alatt.

Az atomerőmű - már működő - első reaktorblokkja 163 radioaktív fűtőanyagrudat tartalmaz, amelyek összesen 92 tonna súlyúak. Az első kilowatt villamosenergiát az atomerőmű decemberben adta a hálózatba. Teljes kapacitású működésekor az erőmű Csehország villamosenergiájának 20 százalékát biztosítaná.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?