Árpád
-2 °C
4 °C

Fortuyn rózsaszirmos gyászszertartása

2002.05.10. 15:28
Fortuyn családjának kívánsága szerint az 54 évesen meggyilkolt politikust a temetés előtti napokban épp úgy, nyilvánosan ravatalozzák fel, mint ahogy az 1962-ben elhunyt Vilma holland királynővel történt.
Hollandok tízezrei pénteken rózsaszirommal szórták be Rotterdam utcáit, amikor végigvonult rajtuk Pim Fortuyn jobboldali politikus koporsója.

Gyászmisét tartottak

Az utak mentén egybegyűlt ezrek csendes tapssal köszöntötték a fehér és ezüst borítású koporsót, amit a holland nagyváros szívében emelkedő székesegyházába vittek.

A koporsót kísérő menet a Szent Lőrinc templomból indult, és oda is tért vissza. Fortuyn családjának az volt a kívánsága, hogy az 54 évesen meggyilkolt politikust a temetés előtti napokban épp úgy, nyilvánosan ravatalozzák fel, mint ahogy az 1962-ben elhunyt Vilma holland királynővel történt. Már csütörtökön ezrek fejezték ki végső tiszteletüket a székesegyházban.

A rotterdami püspök ezt követően gyászmisét tartott a homoszexuális katolikus emlékére, aki saját listával készült indulni a küszöbönálló hollandiai választásokon. A szertartáson részt vett Wim Kok hivatalban lévő miniszterelnök és Beatrix holland királynő magas rangú képviselője is.

Észak-Olaszországban lesz a végső nyughely

"Láttuk, mily nagy volt elkötelezettsége ama eszme iránt, amely szeme előtt lebegett, és mit jelentett ezzel mások számára" - mondta Adrian van Luyn püspök a gyászmisén.

Amszterdamban péntekre néma menetet hirdettek a hétfőn meggyilkolt politikus tiszteletérre.

Fortuyn koporsóját pénteken egy Amszterdam közelében lévő családi sírban helyezik el. Végleges nyughelye a tervek szerint egy észak-olaszországi kis településen lesz, ahol nyaralója volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?