Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Tömegpusztító fegyverekkel támadhat az al-Kaida

2004.03.10. 17:10
Tudatosan nem hamisította meg a hírszerzési adatokat, de többször is pontosításra szoruló kijelentéseket tett Irak kapcsán Bush és kormánya - mondta el kongresszusi meghallgatásán George Tenet. A CIA igazgatója nem ment bele a részletekbe, inkább az al-Kaida jelentette fenyegetésről beszélt. A terroristák a CIA szerint tömegpusztító fegyverekkel támadhatnak.
Egyre nagyobb a veszély, hogy az al-Kaida tömegpusztító fegyverekhez juthat - jelentette ki kongresszusi meghallgatásán George Tenet. A CIA igazgatója szerint a terrorszervezet "látványos támadásra" készül az Egyesült Államokban - írja a Washington Times.

Komolyan számolnak

"Az elmúlt évben nagyot nőtt a kifinomult vegyi-, biológiai és nukleáris fegyverek jelentette fenyegetés" - mondta Tenet, bár részleteket nem közölt. Az amerikai hírszerzés a múlt évben buktatta le Abdul Kadír Hánt, az atomfegyver-technológiával kereskedő pakisztáni atomtudós hálózatát azonban még nem számolták fel teljesen. Tenet szerint a CIA "nagyon komolyan számol" egy tömegpusztító fegyverekkel végrehajtott támadás veszélyével.

Tenet szerint az elfogott al-Kaida tagok beszámolója szerint továbbra is az Egyesült Államok a szervezet "fő ellensége", a terroristák antrax előállítására tett kísérletei pedig "azonnali fenyegetést jelentenek" - írja a Washington Times.

Nem hazudtak

A CIA igazgatója bizottsági meghallgatásán a hírszerzés iraki tapasztalatairól is beszámolt. Bár állítása szerint Bush és kormánya tudatosan nem ferdítette el a hírszerzési adatokat, maga is elismerte, hogy több esetben is pontosítani volt kénytelen főnökeit - írja a New York Times.

Pontatlanságok

Tenet felhívta Bush figyelmét, hogy az iraki háború előtt mondott évértékelő beszédében említett nigériai uránvásárlás mint bizonyíték nem állja meg a helyét. Négyszemközti beszélgetés során kijavította Cheney egy tavaly januári interjújában elhangzottakat is, miszerint a műholdfelvételeken látható iraki teherautók nem tömegpusztító fegyvereket, hanem hidrogént előállító mozgólaborok.

A New York Times megkeresésére Cheney stábja nem kívánt részleteket közölni az alelnök és Tenet beszélgetéséről, mondván az négyszemközti, bizalmas találkozó volt. Bush és alelnöke nem kíván megjelenni az iraki hírszerzést vizsgáló kongresszusi bizottság előtt.