Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Lemondott a CIA igazgatója

2004.06.03. 16:54
Egészségügyi okokra hivatkozva távozott posztjáról George Tenet. Bush elnök elfogadta a a CIA igazgatójának lemondását. Tenet vezetése alatt a CIA kétszer is komoly botrányba keveredett, a nyomtalanul eltűnt iraki tömegpusztító fegyverek és a szeptember 11-én csődöt mondott terrorelhárítás miatt is támadták ügynökségét.
Lemondott George Tenet, a CIA igazgatója - jelentette be George W. Bush. Az amerikai elnök elfogadta az amerikai titkosszolgálat vezetőjének lemondását. Tenet az elnök közlése szerint egészségügyi okokból távozik posztjáról. "Áldásomat küldöm George-nak és családjának, hiányozni fog" - búcsúzott el az Egyesült Államok elsőszámú titkosügynökétől az elnök

Fegyverbotrány, terrorgondok

A CIA vezetőjét még Bill CLinton nevezte ki elnöksége idején. Tenetre az utóbbi időben jelentős nyomás hárult az iraki tömegpusztító fegyverekről közölt téves adatok miatt.

Az igazgató lemondásáig kitartóan védte a hírszerzést, mondván szolgálata többször is kétségbe vonta a vitatott jelentéseket, melyek azonban egyéb, informális utakon mégis eljutottak Bush asztalára. Az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló információk nagy része a védelmi minisztériumi kapcsolatokkal rendelkező, így a DIA-val, a katonai hírszerzéssel kapcsolatban álló Ahmed Csalabi Iraki Nemzeti Kongresszusától származtak. Csalabit pillanatnyilag azzal vádolják, hogy titkos adatokat adott át az iráni hírszerzésnek.

Tenet ugyanakkor Busht is megvédte kritikusaitól. Bizottsági meghallgatásán határozottan cáfolta, hogy az elnöki adminisztráció bármiféle nyomást helyezett volna rájuk a titkosszolgálati jelentések megszövegezésekor. A CIA-t mentheti az is, hogy az iraki háború előtt a támadást ellenző Németország titkosszolgálata még az amerikaiaknál is pesszimistább becsléseket közölt az iraki atomprogramról.

Tenet vezetése alatt a CIA-t egy másik komoly megrázkódtatás is érte. Jelenleg is folyik annak vizsgálata, milyen felelősség terheli a hírszerzést a 2001 szeptember 11. terrortámadásokért. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint nem volt elégséges az együttműködés a külföldi hírszerzésért felelős CIA és a belföldi elhárítást végző FBI, illetve az Egyesült Államok többi, mintegy félszáz titkosszolgálata között.

Tenet helyét - aki Bush jellemzése szerint "erős és tettrekész vezető" volt - ideiglenesen egyik helyettese, John McLaughlin veszi át. McLaughlin a poszt végleges betöltésére is esélyes, a Washington Post értesülései szerint az igazgatói székre még Porter Goss egykori CIA-ügynök, a képviselőház titkosszolgálati bizottságának republikánus elnöke pályázhat.

Tenet a washingtoni pletykák szerint jövőre mindenképpen lemondott volna, nem tervezte, hogy az Egyesült Államok következő elnöke alatt is betöltse 1997 óta birtokolt hivatalát. A washingtoni politikai elit szerint Tenet amúgy is szokatlanul hosszú ideig volt amúgy embert igénylő posztján, különösen egy, a hírszerzés számára különösen megterhelő időszakban.