Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A tengerbe zuhant egy egyiptomi utasszállító

2004.01.03. 20:21
Párizs felé tartott az egyiptomi légitársaság gépe, de a légijármű nem sokkal a felszállása után a Vörös-tengerbe zuhant, 148 személlyel a fedélzetén. Az utasok és a személyzet mind meghaltak. A feltételezések szerint véletlen szerencsétlenségről, nem pedig terrortámadásról lehet szó.
A Vörös-tengerbe zuhant szombaton röviddel a felszállás után egy egyiptomi utasszállító repülőgép, fedélzetén 148 emberrel. A repülőgépen tartózkodók mind meghaltak - közölte újságírókkal a kairói repülőtéren a szerencsétlenül járt charterjáratot üzemeltető Flash Air egyiptomi légitársaság sajtófőnöke. A légitársaság bejelentése szerint 135 francia turista, hatfős egyiptomi személyzet és hétfős tartalékszemélyzet utazott a gépen. (A tartalékszemélyzet Kairóban vette volna át a szolgálatot, ahol a gép üzemanyag-felvétel céljából rövid időre leszállt volna.)

Az egyiptomi minisztérium az utaslista alapján közölte, hogy a gépen tartózkodó 148 emberből 133 francia turista, egy marokkói és egy japán nő volt, valamint 13 főnyi az egyiptomi személyzet. A francia közlekedési minisztérium még mindig úgy tudja, hogy 127 francia utazott a gépen. Diplomaták szerint az eltérés abból adódik, hogy a jegyet vásárlók listája eltér a gépre valójában felszállókétól.

Az egyiptomi hatóságok már megtalálták a gép roncsait mintegy 15 kilométerrel délre Sarm-es-Sejk üdülőhelytől. A roncsok között néhány szerencsétlenül járt utas maradványait is megtalálták.

A Flash Air Boeing 737-es gépe Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyről a francia főváros, Párizs felé indult a hajnali órákban. A járatnak 9 órakor kellett volna landolnia a párizsi Roissy Charles de Gaulle repülőtéren. Röviddel a felszállás után azonban eltűnt a légiirányítók radarjairól, s kevéssel később megtalálták a gép roncsait a tengerben, Sarm-es-Sejktől 15 kilométernyire délre. A légi jármű nem adott semmilyen vészjelzést a szerencsétlenség előtt, s az idő tiszta volt Sarm-es-Sejk térségében a szerencsétlenség idején. A szerencsétlenül járt gép egyébként Olaszországból, Velencéből érkezett Sarm-es-Sejkbe egy órával a végzetesnek bizonyuló felszállás előtt.

A légi katasztrófa olyan időszakban történt, amikor a megnövekedett terrorveszély miatt a világ számos pontján, különösen Európában és az Egyesült Államokban szigorították a repülőtereken a biztonsági intézkedéseket, és biztonsági megfontolásokból töröltek egyes járatokat. Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszter és Gilles de Robien francia közlekedési miniszter szerint azonban száz százalékig kizárható, hogy terrorcselekmény történt. Dominique Bussereau, a miniszter helyettese elmondta, hogy a gép pilótája nem sokkal felszállás után hibákat észlelt, és megpróbálta visszafordítani a gépet. Ahmed Safik, az egyiptomi polgári légiforgalom minisztere azt mondta: műszaki hiba okozta a katasztrófát, a gép személyzete már nem tudta megmenteni a gépet.

Bár valószínűleg műszaki hiba okozta a balesetet, a francia államügyészség mégis gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával folytatja le vizsgálatát - jelentette be Jean-Louis Nadal. Az államügyész szerint "nem lehet kizárni semmilyen lehetőséget sem".

Az egyiptomi hadsereg helikoptereket és őrnaszádokat vezényelt mentés feladatával a szerencsétlenség körzetébe, ahol bőröndök és roncsok lebegnek a felszínen. Eddig egyetlen holttestet emeltek ki a vízből, de az egyiptomi hatóságok biztosra veszik, hogy mindenki meghalt a fedélzeten tartózkodók közül, hiszen a mentőosztagok több órás keresés után sem találtak túlélőt.