Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Félelem és reszketés világszerte

2003.12.25. 11:27
Terrorfigyelmeztetés Londonban, riadó egy New York-i reptéren, robbanások Nábluszban és Kabulban, merénylet Musarraf ellen.
Minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosított csütörtökre a Scotland Yard az Egyesült Államok londoni nagykövetsége körül, és újabb, egész Londonra érvényes terrorfigyelmeztetést adott ki. A Scotland Yard közleménye szerint a szigorítást "az amerikai érdekeltségekkel kapcsolatos, folyamatos biztonsági aggályok" indokolták, és nem valamely konkrét terrortámadási tervről szóló értesülés.

A Scotland Yard semmitől nem riad vissza

Fotó: EPA/Kirsty Wigglesworth
A rendőrség ugyanebben a közleményben "különös éberségre" szólította fel "a Londonba látogatókat, illetve az ott élő vagy dolgozó" közösséget, kérve bármilyen gyanús jel azonnali bejelentését. A közlemény szerint a Scotland Yard "semmilyen fellépéstől nem riad vissza" a lakosság védelmében. A felhívásból nem derül ki, hogy közzétételét pontosan mi tette indokolttá. A londoni rendőrfőkapitány azonban éppen karácsony előestéjén jelentette ki, hogy "minőségi ugrás" következett be a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszélyben a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletek óta. Sir John Stevens, akit az amerikai terrorkészültség minapi emelése kapcsán kérdeztek a héten a BBC rádióban, azt mondta: Nagy-Britanniában már hat hete hasonló fokozatú riasztás van érvényben, mégpedig "jó okkal". Nem megerősített sajtóhírek szerint e fokozat elrendelése esetére a kormány már kidolgozta London tömeges kényszerkiürítésének terveit.

Lezárt reptér, törölt járatok

A biztonsági előírások megszegése miatt mintegy másfél órára lezárták szerda este a New York-i La Guardia repülőtéren a Delta légitársaság járatait indító terminálokat. Az intézkedést azután rendelték el, hogy az egyik női utas megszegte a biztonsági előírásokat: rendben átsétált ugyan az átvilágító kapun, a második, kézi fémdetektorokkal történő ellenőrzést azonban nem várta be, hanem elindult a váróterem egyik kapujához, ahol az utasok felszállhatnak a repülőgépekre.

Mivel a légikikötő rendőrsége nem találta meg az illetőt, óvintézkedésként az összes, egyedül utazó személyt pótlólagos ellenőrzésnek vetették alá - tette hozzá. Az újabb biztonsági vizsgálat idejére a légiirányítók nem adtak ki felszállási engedélyt, így a légitársaság tucatnyi belföldi járata mintegy egy órás késéssel indulhatott csak útnak a forgalmas repülőtérről.

Az Egyesült Államokban múlt vasárnap a második legmagasabb szintre növelték a terrorizmus veszélyére figyelmeztető készültségi fokozatot. A francia hatóságok szerdán pedig törölték az Air France francia légitársaság Párizs és Los Angeles között a karácsonyi időszakban közlekedő hat járatát, mert az amerikai biztonsági szervek gyanúsnak találtak néhány utast.

Nincs nyugalom Izraelben sem

Fotó: EPA/Alaa Badarneh
Életét vesztette a Hamász szélőséges palesztin szervezet egyik tagja, miután szerda este felrobbant egy gépkocsi a ciszjordániai Nábluszban. Palesztin biztonsági szervek szerint a 25 éves férfi a Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak volt a tagja.

A biztonsági szervek által megkezdett vizsgálat nem tudta megállapítani, hogy a detonációt véletlenszerű robbanás vagy szándékos robbantás okozta-e. A fiatal férfi bennégett a robbanás miatt kigyulladt járműben.

Iszlám szélsőségesek robbantgatnak Kabulban

Robbanás volt Kabul központjában a törzsi nagytanács (loja dzsirga) csütörtök délelőtti alkotmányozó ülése alatt egy lakókörzetben, alig ötszáz méterre az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) központjától. Az eseményről az ISAF adott ki közleményt, de abban nincs szó arról, hogy a detonációnak voltak-e halálos vagy sebesült áldozatai. Azt sem tudni, hogy rakéta csapódott-e be, avagy valamilyen robbanószerkezet lépett működésbe.

Azt viszont tartalmazza a nemzetközi biztonsági erő közleménye, hogy a robbanás nem tett kárt sem a loja dzsirga székházában, sem kormányépületekben, sem ISAF-létesítményekben.

A loja dzsirga több mint ötszáz küldött részvételével másfél hete tanácskozik az új alkotmányról. Az ülésezés megkezdése óta legkevesebb hét alkalommal csapódott be rakéta az afgán főváros különböző pontjain. A hatóságok iszlám szélsőségesek számlájára írják a támadásokat.

Merénylet Musarraf ellen

Fotó: EPA/Uk Alizai
Legkevesebb heten meghaltak és 16-an megsérültek csütörtökön a pakisztáni Ravalpindiben egy - valószínűleg - öngyilkos merényletben, amelynek célpontja minden bizonnyal az arra járó Pervez Musarraf elnök volt.

Az államfő és kísérete nem sérült meg az út menti két robbanásban - bár az elnöki autó állítólag megrongálódott. A detonációk a hírek szerint egy kis teherautóban következtek be, rögtön azután, hogy az elnöki konvoj elhaladt a helyszínen - ugyanott, ahol e hó 14-én már volt egy robbantásos merényletkísérlet a pakisztáni vezető ellen.

Kórházi jelentések szerint a halottak mind egyszerű járókelők, akik a főváros, Iszlámábád közvetlen szomszédságában fekvő Ravalpindi zsúfolt utcáján tartózkodtak a robbanás idején.