Eleonóra
-1 °C
2 °C

Repülőgépet akartak robbantani

2006.11.20. 13:11
Utasszállítóra akartak bombát csempészni Németországban. Az ügyészség azonban időben lecsapott, és most a megbízókat keresi.

A német ügyészség hat férfi után nyomoz, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet akartak elkövetni egy utasszállító gép ellen. A csoportot a hatóságok már hónapok óta megfigyelték, majd pénteken lecsaptak. A hatóságok még nem tudják, milyen szervezet áll az ügy hátterében.

Régóta figyelték

Az ügyészség szerint a vádlottak egy része már nyáron kapcsolatba lépett egy reptéri alkalmazottal, akinek bejárása volt a reptér biztonsági zónájába. Megegyeztek a férfival, hogy jutalom ellenében feljuttat egy robbanóanyaggal teli táskát egy utasszállítóra.

A jutalom mértékéről azonban nem tudtak megegyezni. Az ügyészség szerint a hónapokon át tartó huzavona során a gyanúsítottak többször is kapcsolatba léptek megbízóikkal, de az egyezség nem született meg.

Ki van a háttérben?

Pénteken a hatóságok végül lecsaptak: őrizetbe vették a hat gyanúsítottat, és kilenc lakást kutattak át Nyugat-Németországban. Így próbáltak meg több információt szerezni a tervezett terrorcselekmény háttérembereiről. Öt gyanúsítottat már szombaton szabadlábra helyeztek, a hatodikat egy másik bűntény miatt tartották bent.

A nyomozók leszögezték, hogy nincs ok a pánikra. „Nem az utolsó pillanatban léptünk közbe, hanem szándékosan ebben a korai fázisban.” - mondta.