Valér
4 °C
8 °C

Terroristák a termékhamisítók között

2004.05.25. 15:43
Összefüggés van a termékhamisítás és a terrorizmus között, hangzott el egy brüsszeli konferencián. Az Interpol főtitkára szerint az észak-írországi és a kolumbiai gerillák is foglalkoztak hamisított termékek kereskedelmével. A Libanonban hamisított autóalkatrészekből befolyó pénzt a Hezbollah számlájára utalták volna.
A hamisított termékek forgalmazásából származó bevétel a becslések szerint évente több mint 500 milliárd eurót tesz ki, s ebből a pénzből a terroristák is részesednek, hangzott el a termékhamisítás elleni küzdelemmel foglalkozó brüsszeli világkonferencia keddi sajtóértekezletén. Ronald K. Noble, a nemzetközi rendőri együttműködési szervezet, az Interpol főtitkára újságíróknak elmondta: kétségtelenül van kapcsolat a termékhamisítók és a terroristák között, még ha egyelőre kevés is a bizonyíték.

Ez utóbbiak egyike Libanonból származik, ahol tavaly októberben a rendőrség különböző konténerekben hamisított autóalkatrészeket talált, mintegy egymillió euró értékben. Kiderült, hogy az alkatrészek értékesítéséből származó haszon a Hezbollah nevű szélsőséges iszlám szervezethez ment volna. De Noble szerint például az észak-írországi és a kolumbiai gerillák is foglalkoztak hamisított termékek kereskedelmével.

Az amerikai Interpol-főtitkár sajnálkozott amiatt, hogy a kormányok ennek ellenére nem veszik elég komolyan a termékhamisítás elleni küzdelmet: legalábbis - mint mondta - nem gyakorolnak nyomást az Interpolra és a bűnüldöző szervekre a küzdelem hatékonyabbá tétele végett, s így ez utóbbiak figyelme is másfele terelődik. A kormányok passzivitását Noble a sajtóértekezleten azzal magyarázta, hogy nyilván úgy gondolják: ez a különböző cégek problémája, s a magánszféra elég pénzzel rendelkezik a gond megoldására.