Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A terroristák nem foglalták el a lezuhant orosz gépeket

2004.08.30. 16:51
Napok óta nyomoznak egy-egy csecsenföldi nőáldozat után, akik a múlt elején lezuhant orosz gépeken lelték halálukat. Az orosz hatóságok eddig nem vádolták közvetlenül a csecsen szakadárokat a kettős terrormerénylettel.
Az orosz hatóságok hétfőn megerősítették, hogy a múlt hét elején lezuhant mindkét Tupoljev-gépet felrobbantották a levegőben, de úgy vélték, hogy a kettős terrorcselekmény elkövetői nem foglalták el őket.

Alátámasztott gyanú

Andrej Fetyiszov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) műszak-tudományos igazgatóságának vezetőjének, illetve Igor Levityin közlekedési miniszter, az állami vizsgálóbizottság fejének nyilatkozatai közvetve alátámasztják azt az ismertté vált gyanút, amely szerint a két repülőgépet egy-egy csecsen öngyilkos merénylőnő robbantotta fel, összesen 88 embertársát rántva magával a halálba.

Fetyiszov közölte: mind a Tu-154-esen Rosztov térségében, mind a Tu-134-esen Tula körzetében olyan összetett robbanóanyag okozott detonációt, amelynek alkotóelemei között a hexogén is szerepel. Ma már teljes bizonyossággal kimondhatjuk: mindkét repülőgép terrorcselekmény következtében pusztult el - hangsúlyozta az altábornagy.

Csecsenföldi nőáldozatok után kutatnak

Levityin rámutatott: a Tu-154-es fekete dobozok (felvételeinek) megfejtéséből nyert adatok alapján nem beszélhetünk arról, hogy a gépet (légi kalózok) hatalmukba kerítették volna. A pilóták nem nyomták meg a vészjelző gombját. Az SOS-gomb a gép szétzúzódásának pillanatában kapcsolódott be, mondhatni technikai okok, például rövidzárlat következtében - mondta.

Semmi sem mutat arra, hogy a két gép fedélzetén bármi más történt volna, mint a pusztulásuk - fejtegette a miniszter, hozzátéve: a légi irányítók és a pilóták közötti beszélgetések (felvételei) nem utalnak semmi különösre.

Az orosz főügyészség, az FSZB és a rendőrség napok óta nyomoz egy-egy csecsenföldi nőáldozat után, akik a két gépen lelték a halálukat, de rokonaik nem jelentkeztek értük a kettős katasztrófa bejelentése után. Mindamellett az orosz hatóságok eddig nem vádolták közvetlenül a csecsen szakadárokat a kettős terrormerénylettel.