Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terrorakciót hiúsítottak meg egy kínai utasszállítón

2008.03.09. 12:51
A vécében gyúlékony anyagot találtak, két embert letartóztatott a rendőrség. A legénység akadályozta meg az akciót.

A kínai hírügynökség jelentése szerint "az eltervezett terrorista támadás" az északnyugati Hszincsiang (Xinjiang) tartományban történt még pénteken. A China Southern Airlines légitársaság Urumcsiból (Urumqi) Pekingbe tartó gépe kényszerleszállást hajtott végre Lancsouban (Lanzhou), Kanszu (Gansu) tartomány fővárosában.

Nur Bekri, Hszincsiang kormányzója szerint "légi katasztrófa okozására történt kísérlet". Áldozatok vagy károk nincsenek. A hatóságok vizsgálatot indítottak.

Az esetről névtelenül nyilatkozó forrás szerint a gép mosdójában gyúlékony anyagot találtak, a járat utasai közül pedig legalább kettőt letartóztatott a rendőrség.

Hszincsiangban él a kínai muzulmánok többsége, közel tízmillió ujgur, akit zavar a kínaiak évtizedek óta tartó betelepülése. A terület a harmincas években Kelet-Turkesztán néven helyi hadurak vezetése alatt gyakorlatilag önállóságot élvezett, s ma is vannak szeparatista törekvések a függetlenség elnyerésére.

Január végén a rendőrség Urumcsiban felszámolt egy szeparatista csoportot, ennek során két fegyverest megöltek, 15-öt letartóztattak. Céljuk állítólag a pekingi olimpia megzavarása volt. Egy évvel korábban egy terrorista kiképzőtábort számoltak fel az afgán határtól nem messze, a Pamír hegységben, és 18 személyt megöltek, akik az ENSZ által 2002-ben terrorista szervezetnek minősített Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom tagjai voltak.