Géza
-12 °C
-4 °C

Elszalasztott egy terroristát a német rendőrség

2006.08.22. 14:48
A német rendőrség azonosította a július végi vonatrobbantási kísérletek második gyanúsítottját. A rendőrök azonban már későn ütöttek rajta a gyanúsított kölni lakásán, a 20 éves libanoni fiatalember külföldre szökött.

Azonosította a német rendőrség a július végi vonatrobbantási kísérletek második gyanúsítottját is. Az illető egy 20 éves libanoni fiatalember - jelentette kedd délután a spiegel.online.

Külföldre szökött

A Der Spiegel hamburgi hírmagazin internetes kiadásának értesülését más források is megerősítették. A WDR német rádióállomás szerint keddre virradó éjjel Kölnben kudarcot vallott a rendőrség rajtaütési akciója: őrizetbe vétele előtt a körözött férfinak sikerült külföldre szöknie.

A Libanonból származó férfi eddig Kölnben élt. Az idézett források szerint a hatóságok jelenleg is egy többemeletes ház egyik lakását vizsgálják, ahol a gyanúsított tartózkodott. Nem sokkal később nevét is közölték, eszerint Dzsihad Hamádnak hívják

Vonatot akartak robbantani

Az első gyanúsítottat még szombaton reggel vették őrizetbe a kieli főpályaudvaron. Ő is arra készült, hogy külföldre távozzon, miután pénteken a német nyomozó szervek közzétették a róla és társáról a biztonsági kamerák által készített videofelvételeket.

A 21 éves, ugyancsak libanoni állampolgárságú férfi letartóztatásban van. Ellene gyilkossági kísérlet és egy terrorista szervezetben való tagság miatt emeltek vádat.

A két férfi egy-egy 25 kilogrammos bőröndben rejtett el pokolgépet, majd azokat Dortmund és Koblenz pályaudvarán regionális vonatokon helyezték el. A szerkezetek azonban műszaki hiba miatt nem léptek működésbe.

Gyanús mecset Hamburgban

A német hatóságok szerint bizonyított, hogy nem magányos tettesekről van szó, s jelenleg feltételezett cinkosaik után is nyomoznak. Valószínűnek tartják az "iszlám hátteret" is.

A hatóságok egy hamburgi mecsetet is vizsgálnak, amely állítólag a németországi Hezbollah-hívek találkozási helyéül szolgált. Az először őrizetbe vett gyanúsított kieli lakásának falán ugyanis találtak egy fotót, amely ezt a mecsetet ábrázolta.