Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Husszein még helyetteseit is rettegésben tartja

2002.12.02. 16:32
A rendszeres kínzásokban a vezetők személyesen is részt vesznek - áll a brit kormány Irakról készült jelentésében. A dokumentum Irakot a "világ legszokatlanabb és leggonoszabb rendszerének" nevezi. A brit külügyminiszter szerint mindezért Szaddam Husszein felelős, hiszen beosztottjai "rettegnek az életükért".
Irak "félelmetes hely" lakói számára, hiszen Szaddam Husszein a "megfélemlítést választotta hatalmon maradásának eszközéül" - áll többek között a brit kormány által hétfőn közzétett dokumentumban. Az emberi jogok mindennapos megsértéséről beszámoló jelentés Jack Straw külügyminiszter szerint az eddigi legösszefoglalóbb feldolgozása az iraki jogsértéseknek - írja a BBC.

A vezetők személyesen kínoznak

"A kínzásokat szisztematikusan hajtják végre és abban az iraki vezetők személyesen is részt vesznek" - áll a jelentésben. A szövegben az áldozatok megrázó leírásai mellett a titkosszolgálatok és a segélyszervezetek leleplező bizonyítékai is olvashatóak.

Egy nagyon gonosz ember

"Azért tesszük közzé ezt a dokumentumot, hogy az emberek megérthessék, milyen gonosz is valójában Husszein" - nyilatkozta a külügyminiszter a BBC-nek. Mint mondta, nem elég hogy Husszeinnek "vannak tömegpusztító fegyverei", ezeket a múltban "saját népe ellen" vetette be. "Csaknem biztos" hogy szomszédai ellen is gondolkodás nélkül bevetné ezeket - mondta Straw.

Szokatlan, gonosz rendszer

"Az, hogy emellett naponta szisztematikusan terrorizálja saját lakosságát, megmagyarázza, hogy miért is Irak a világ legszokatlanabb és leggonoszabb rendszere" - mondta a külügyminiszter. Véleménye szerint minden gonoszság Husszeinre vezethető vissza, hiszen beosztottjai "rettegnek az életükért".

Háborúzni azért nem akarnak

Az Amnesty International bírálta a brit kormányt a jelentés nyilvánosságra hozatala miatt, a jogvédő szervezet attól tart, hogy a politikusok ezt saját céljaik elérése érdekében tették. Cáfolni igyekezett ezt Blair kormányának Irak-ügyi szóvivője. "Sokan vélik úgy a Közel-Keleten, hogy Nagy-Britannia katonai akcióra készül Irak ellen, pedig mi a békés kiutat keressük" - mondta a Jordániában tartózkodó Mark Sedwill.

Iraknak hat nap múlva kell teljes körű, feltáró jelentést adnia tömegpusztító fegyvereiről az ENSZ 1441. számú határozatának értelmében. Amennyiben Irak nem ad kielégítő választ a felmerült kérdésekre, súlyos megtorlásra számíthat.