Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Husszein még helyetteseit is rettegésben tartja

2002.12.02. 16:32
A rendszeres kínzásokban a vezetők személyesen is részt vesznek - áll a brit kormány Irakról készült jelentésében. A dokumentum Irakot a "világ legszokatlanabb és leggonoszabb rendszerének" nevezi. A brit külügyminiszter szerint mindezért Szaddam Husszein felelős, hiszen beosztottjai "rettegnek az életükért".
Irak "félelmetes hely" lakói számára, hiszen Szaddam Husszein a "megfélemlítést választotta hatalmon maradásának eszközéül" - áll többek között a brit kormány által hétfőn közzétett dokumentumban. Az emberi jogok mindennapos megsértéséről beszámoló jelentés Jack Straw külügyminiszter szerint az eddigi legösszefoglalóbb feldolgozása az iraki jogsértéseknek - írja a BBC.

A vezetők személyesen kínoznak

"A kínzásokat szisztematikusan hajtják végre és abban az iraki vezetők személyesen is részt vesznek" - áll a jelentésben. A szövegben az áldozatok megrázó leírásai mellett a titkosszolgálatok és a segélyszervezetek leleplező bizonyítékai is olvashatóak.

Egy nagyon gonosz ember

"Azért tesszük közzé ezt a dokumentumot, hogy az emberek megérthessék, milyen gonosz is valójában Husszein" - nyilatkozta a külügyminiszter a BBC-nek. Mint mondta, nem elég hogy Husszeinnek "vannak tömegpusztító fegyverei", ezeket a múltban "saját népe ellen" vetette be. "Csaknem biztos" hogy szomszédai ellen is gondolkodás nélkül bevetné ezeket - mondta Straw.

Szokatlan, gonosz rendszer

"Az, hogy emellett naponta szisztematikusan terrorizálja saját lakosságát, megmagyarázza, hogy miért is Irak a világ legszokatlanabb és leggonoszabb rendszere" - mondta a külügyminiszter. Véleménye szerint minden gonoszság Husszeinre vezethető vissza, hiszen beosztottjai "rettegnek az életükért".

Háborúzni azért nem akarnak

Az Amnesty International bírálta a brit kormányt a jelentés nyilvánosságra hozatala miatt, a jogvédő szervezet attól tart, hogy a politikusok ezt saját céljaik elérése érdekében tették. Cáfolni igyekezett ezt Blair kormányának Irak-ügyi szóvivője. "Sokan vélik úgy a Közel-Keleten, hogy Nagy-Britannia katonai akcióra készül Irak ellen, pedig mi a békés kiutat keressük" - mondta a Jordániában tartózkodó Mark Sedwill.

Iraknak hat nap múlva kell teljes körű, feltáró jelentést adnia tömegpusztító fegyvereiről az ENSZ 1441. számú határozatának értelmében. Amennyiben Irak nem ad kielégítő választ a felmerült kérdésekre, súlyos megtorlásra számíthat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!