Sára, Márió
2 °C
6 °C

Amerika huszonkét terroristát akar

2001.10.10. 18:24
Közzétette az amerikai elnök annak a huszonkét legveszélyesebbnek tartott terroristának a listáját, akik Oszama bin Laden szervezetének tagjaiként a szeptember 11-ei terrorakciók mellett részt vettek vagy a World Trade Center elleni korábbi támadásban, vagy az USA afrikai nagykövetségeinek felrobbantásában. A közellenségek bőrére fejenként akár 5 millió dollárt is elérő vérdíjat tűztek ki.
A terroristák a sötétben bujkálva működnek, de mi az igazság fényét világítjuk meg rajtuk - mondta az amerikai elnök, amikor nyilvánosságra hozta a világ 22 legkeresettebb terroristájának listáját. George W. Bush szerint azzal, hogy nyilvánosságra hozzák fényképeiket, álneveiket, elveszik tőlük biztonságukat. "A lista a vezetők, fő támogatók, tervezők és stratégák neveit tartalmazza - mondta az elnök - Meg kell találni és megállítani őket."

A névsor prominenseit a szeptember 11-ei terrorcselekmények, a WTC elleni 1993-as, az USA afrikai követségei elleni 1998-as támadások megszervezésével és elkövetésével gyanúsítják. A listát két nappal azután tették közzé, hogy az USA arról tájékoztatta az ENSZ-et: Afganisztánon kívül a nemzetközi terrorizmus más fészkeire is csapást kíván mérni.

Nem marad hely, ahová elbújhatnának

Az FBI történetének egyik legsikeresebb találmánya az első számú közellenségek "most wanted" listája - mondta Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója, aki Bush elnök után tartott beszédet a sajtótájékoztatón. A listát 50 éve találták ki, azóta teszik közzé az egész világon a legkeresettebb bűnözők arcképét és személyleírását.

Eddig 467-en kerültek fel a listára, közülük 438-at el is kaptak, ami közel 94 százalékos felderítési arány - emelte ki az FBI első embere. Mueller bízik abban, hogy az arcképek elterjesztése után nem marad hely a Földön, ahová a terroristák el tudnának bújni a több millió potenciális informátor elől. Az FBI igazgatója kiemelte, hogy milyen sok közellenséget fogtak el gyakran külföldi - állampolgári bejelentés alapján.

Elkapják őket, bárhol is vannak

A Mueller után következő Powell külügyminiszter közölte: a terroristákat, akiknek vér tapad a kezéhez, el fogják kapni, bárhol is legyenek a világban. Bejelentette, hogy a névsorban szereplők fejére 5-5 millió dollár vérdíjat tűztek ki. A politikus felidézte, hogy 1984 óta ajánlanak fel jelentős vérdíjat azoknak, akik információt szolgáltatnak a legveszélyesebb bűnözőkről. Ez idő alatt 22 ügyben 8 millió dollárt fizettek ki az informátoroknak. Ilyen módon tudták például megakadályozni, hogy a World Trade Center elleni korábbi merényletben részt vevő Ramzi Juszef eredeti terveit megvalósítva elraboljon és felrobbantson 12 utasszállító repülőgépet.

Mugnija, a legügyesebben rejtőzködő terrorista

Imad Fayez Mugniyah
Ami a körözött terroristák "csúcslistáját" illeti, azon Oszama bin Laden mellett a legérdekesebb személy Imad Mugnija, akiről most - vélhetőleg mintegy másfél évtizeddel ezelőtt készült - fényképet is közzétettek, bár Mugnija azóta állítólag már két plasztikai műtéten is átesett. Ezt az embert tartják az elmúlt évtizedek legügyesebben rejtőzködő terroristájának. Bizonyára ő irányította 1983 októberében azt a több száz ember életét kioltó robbantásos merényletet, amelyet Libanonban hajtottak végre egy ottani amerikai katonai laktanya ellen. Két évvel később gyilkossággal együtt járó géprablásban is személyesen részt vett.