Erik, Alexandra
EUR 383,71 Ft
USD 366,33 Ft
9 °C
23 °C

Vallott az al-Kaida tag

2002.02.11. 18:40
Az al-Kaida terrorista hálózat feltételezett főszereplői közötti kapcsolatokról tett beismerő vallomást egy algériai-francia állampolgár. Jaszin Aknust egy hete vette őrizetbe a francia rendőrség a strasbourgi Miasszonyunk katedrális felrobbantására szőtt összeesküvésben való részvétel gyanújával.
A párizsi sajtóban hétfőn közölt jelentések szerint a 27 éves Jaszin Aknus beismerte, hogy személyesen találkozott a francia állampolgárságú Zacarias Moussaouival az al-Kaida afganisztáni kiképző táboraiban 1998-ban. Moussaouit az amerikai hatóságok a szeptember 11-i öngyilkos terrortámadásokat végrehajtó kommandó 20. tagjának tekintik. Ugyanitt találkozott a "cipőbombás merénylőként" elhíresült brit Richard Reiddel, akit tavaly decemberben egy Párizs-Miami repülőjáraton tettek ártalmatlanná, amikor megpróbálta felrobbantani a Bostonba tartó utasszállítót.

Azonos robbanóanyagok

Az algéria-francia állampolgár által szolgáltatott és ellenőrzött információk bizonyítják, hogy Reid 2001-ben belgiumi tartózkodása alatt telefonon megpróbált kapcsolatba lépni Nizar Trabelszi volt tunéziai futballsztárral, akit a belga rendőrség tavaly szeptemberben kapott el. Többek között a lakásán talált robbanóanyagok alapján azzal gyanúsítják, hogy egyik beszállítója volt a párizsi amerikai nagykövetség levegőbe röpítésére szövetkezett francia hálózatnak. A nála talált robbanóanyagok összetétele (triaceton triperoxyd) egyébként azonos annak az ötvenkilós szállítmánynak jellemzőivel, amelyet egy Ahmed Resszam nevű amerikai-kanadai állampolgár próbált becsempészni 1999 decemberében az Egyesült Államokba kocsija csomagtartójában. Ez az anyag volt elrejtve Reid sportcipőjében is.

Al-Kaida központ Európában

A 27 éves gyanúsított vallomásának hitelességében nem kételkedik a francia rendőrség. Elmondták: először sikerült konkrét adatokból összerakni azt a személyes kapcsolatrendszert, amely az Oszama bin Laden szaúdi milliomos afganisztáni központjából szerteküldött, kiképzett terroristák és az Egyesült Államokban végrehajtott, illetve Franciaországban tervezett merényletek irányítói között állt fenn.

Aknus vallomása világít rá arra, hogy a Franciaországban régóta felismert, de jelentőségében alábecsült radikális iszlám mozgalom szervesen kötődött az al-Kaida terrorszervezethez. Valójában annak egyik európai központja volt, és tagjai közvetlen részt vállaltak szinte minden akciójában. Így a World Trade Centert leromboló öngyilkos repülőgépes támadásoktól a párizsi amerikai képviselet, illetve a strasbourgi székesegyház 2000 decemberére tervezett elpusztítását célzó terveken át egészen a tálibellenes fegyveres ellenállást vezető Ahmed Maszúd életét kioltó gyilkosságig.

Aknus értékes adatokat tud a Nagy-Britanniában bebörtönzött Abu Doha iszlamistáról, továbbá Oszama Bin Laden két szárnysegédjéről, Abu Zubaidáról és Abu Dzsaffárról. Ezenkívül ismerte a dubai repülőtéren tavaly júliusban feltartóztatott Dzsamel Beghalt. Utóbbit, mint a franciaországi hálózat feltételezett vezetőjét Párizs azóta kikérte és egy franciaországi börtönbe szállította. Beghalról tudható, hogy szintén kapcsolatot tartott Trabelszivel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek