Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Portugál 'Terror Házából' luxuslakóház

2002.05.20. 16:01
Portugáliában heves vitát robbantott ki egy luxuslakóház terve, amelyet a nemrég még rettegett portugál titkosszolgálat, a PIDE hírhedt székházában terveznek kialakítani.
A négy emeletes épület a portugál főváros divatos Chiado negyedében áll, az 1974-es forradalom óta üresen. A forradalom után a PIDÉ-t felszámolták, és azóta az épületnek nem volt gazdája.

Kínzókamrából full extrás hálószoba

A luxuslakóház építési terveit már be is nyújtották a lisszaboni városi tanácsnak. Ha a városatyák jóváhagyják a tervet, akkor a 40 évig tartó Salazar-diktatúra idején számos halálos áldozatot is követelő rettegett vallatótermeket, kínzókamrákat és cellákat elegáns luxuslakásokká alakítják - írja a BBC.

A tervekre a portugáliai fasiszta rendszer veterán ellenállói felhábrodottan reagáltak. Egyes vélemények szerint a titkosszolgálat áldozatai legalább annyit megérdemelnek, hogy a PIDE egykori székházát emlékükre múzeummá alakítsák. Ezzel nemcsak kegyeletüket rónák le az elhunytak előtt, de emléket állítanának a diktatúra elleni küzdelemnek is. A tiltakozókat igazából az háborítja fel, hogy az építővállalat még emléktáblával sem kíván tisztelegni a titkosszolgálat áldozatai előtt.

Bohémok negyede

Az épület falán jelenleg emléktábla tiszteleg annak a négy áldozatnak az emléke előtt, akit a PIDE 1974 augusztus 25-én lőtt agyon, mikor a diktatúra ellen az utcára vonult tömeg összegyűlt a környéken. A titkosszolgálat emberei tüzet nyitottak a fegyvertelen tömegre.

Lisszabon Chiado kerülete a 19. század óta a portugál főváros művészeinek és értelmiségieinek kedvelt városrésze. A környéken azonban 1988-ban súlyos tűzvész pusztított. Az újjáépített, elegáns, színes és felkapott negyedben az ingatlanárak hirtelen rendkívül magasra szöktek, és nagyon kapóssá váltak a lakások. A volt titkosszolgálat épületét azonban sötét múltja miatt eddig egyetlen vállalkozó sem akarta felújítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!