Piroska
-11 °C
-2 °C

Szaddám Huszein levelét megírta

2003.06.22. 09:51
A kézírásos levélben Huszein repülőgépek, nyugati célpontok elleni támadásokkal fenyegetőzik. A londoni arab lapban megjelent mű brit írásszakértők szerint is valódinak tűnik.
A Londonban szerkesztett és az arab világban terjesztett al-Kudsz immár az ötödik, Huszeinnek tulajdonított levelet közölte a háború vége óta, de a most közzétett legutóbbi üzenet tartalmazza a legegyértelműbb terrorfenyegetéseket. Az amerikai elnököt és a brit kormányfőt néven nevező levél megfogalmazása szerint "Bush, a hitetlen tolvaj ... és kis alárendeltje, a szégyentelen Blair még megbánja gonoszságát". Az üzenet szerint ha a britek és az amerikaiak nem távoznak Irakból, "védelmünket áthelyezzük országaikba és repülőgépeikre".

A június 12-ei keltezésű levél általános felkelésre szólítja fel az irakiakat, és támadó akciókra mindazon országok ellen, amelyek katonákat küldtek Irakba; az üzenet ezek között megnevezi Lengyelországot is.

Az arab kézírás egy vezető brit szakértője a The Sunday Timesnak azt mondta: az al-Kudsznak küldött leveleket összevetette Huszein korábbi kéziratainak mintájával, és azt találta, hogy mindegyiket ugyanaz a kéz írta. A vezető brit vasárnapi lapnak brit hírszerzési források azt mondták: Huszein nemrégiben elfogott egykori személyes titkára, Abdel Hamid Mahmúd al-Tikriti felfedte, hogy a volt iraki elnöknek egy időre sikerült Szíriába átszöknie, de onnan visszatoloncolták. A tábornok, akit korábbi felvételeken mindig Huszein mögött lehetett látni, állítólag nem adott részletes felvilágosítást arról, hogy a hatalmától megfosztott államfő hol van, de hírszerzési értesülések szerint Huszein jó eséllyel Bagdadban vagy közvetlen környékén bujkál - írta a The Sunday Times.

Az MI6 - a brit külső hírszerzés, amely az amerikai véleményekkel ellentétben mindig is azt valószínűsítette, hogy Huszeint túlélte a háborút - a volt diktátor titkosszolgálatainak tagjai közötti üzenetváltásokat fogott el, amelyek némelyikében az egykori elnök védelméről van szó - áll a brit vasárnapi lapban.