Géza
-12 °C
-4 °C

Terrortámadás fenyeget több épületet

2004.08.01. 21:23
Újra megkongatták az Egyesült Államokban a vészharangot: a bejelentés szerint veszélyben van New Yorkban a tőzsde és a Citicorp, Washingtonban pedig a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap épülete.
Terrortámadás veszélye fenyegeti New Yorkban a tőzsde és a Citicorp épületét, Washingtonban a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) székházát, valamint Newarkban a helyi kormányzat épületét - figyelmeztetett vasárnap az amerikai szövetségi kormány.

Teherautóval vagy személykocsival robbanthatnak

Hírszerzési értesülések szerint valószínű, hogy a terrorista támadók személygépkocsiba vagy teherautóba rejtett robbanószerkezettel akarják végrehajtani akcióikat - mondta washingtoni sajtótájékoztatóján Tom Ridge belbiztonsági miniszter. Nem valószínű, hogy radioaktív szennyezést okozó "piszkos bombát", vegyi vagy biológiai fegyvert vetnének be, hagyományos robbanóanyag a támadások legvalószínűbb eszköze.

Ridge közölte, hogy a narancssárga színnel jelölt "magasra" emelik a terrorellenes készültség szintjét a pénzügyi intézmények esetében, egyéb esetekben viszont megmarad a jelenleg érvényes, sárga színnel jelölt "emelt szintű". New Yorkban a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta folyamatosan a narancssárga van érvényben. A városi hatóságok, ha szükségesnek ítélik, a saját hatáskörükben is felemelhetik a készültségi szintet a pirossal jelölt legmagasabbra - mondta Ridge.

Fenyegettség az elnökválasztásokig

A miniszter szerint a közvetlen fenyegetettség fennmarad egészen a november elején esedékes elnökválasztásig. Szokatlan, hogy a kormány megnevezi a fenyegetett épületeket, de indokolttá teszi ezt, hogy nem kósza híresztelésekről, hanem nagyon konkrét értesülésekről van szó - hangsúlyozta.

Ridge elismerte, hogy nagyon nehéz lesz megbízható védelmet nyújtani a fenyegetett épületeknek. Mindegyik sűrűn lakott körzetekben áll, ahol rengeteg személyautó és teherautó jön-megy szinte szüntelenül. Ezért éppen az autóbombák elleni védekezés az egyik legnehezebb feladat - magyarázta az újságíróknak.