Judit
3 °C
7 °C

Célkeresztben a csecsen terroristanők

2004.09.01. 08:19
További feltételezett terroristanők után nyomozott az orosz rendőrség szerdán az előző napi moszkvai robbantás után, amelyben egy öngyilkos merénylőnő kilenc embert ölt meg.
Az orvosok szerda hajnalban még tucatnyi súlyos sérült életéért küzdöttek a még kórházban ápolt csaknem negyven közül. A Rizsszkaja (Rigai) metróállomás újra megnyílt. Moszkvaiak virágokat helyeztek a bombamerénylet helyszínén, a metróállomás és a Kresztovszkij áruház között, a Mir (Béke) sugárút mentén.

Négy csecsen nő

A moszkvai merényletért ugyanaz az iszlám szélsőséges csoport vállalt felelősséget, mint amelyik a két Tupoljev-gép egy héttel ezelőtti egyidejű felrobbantásáért. Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő Iszlambúli Brigádok internetes nyilatkozata szerint céljuk a "csecsenföldi muszlimok támogatása".

Több orosz hírügynökség úgy értesült a nyomozók köréből, hogy megtalálták a merénylőnő fejét, és nem kizárt, hogy Roza Nagajeváról van szó, aki a harmadik lehetett egy négy csecsen terroristanőből álló csoportból.

Megfigyelők szerint a csoporthoz tartozhatott Roza nővére, Amanat Nagajeva, az a feltételzett kamikazenő, aki a Tula mellett lezuhant Tu-134-est felrobbantotta, Szacita Dzsebirhanova, aki a Rosztov mellett lezuhant Tu-154-est felrobbantotta, valamint Marjam Taburova, aki viszont még újabb merényletre készülhet.

Ruháztak

Az Izvesztyija kiderítette, hogy a négy csecsen nő együtt lakott Groznijban, ahol gyermekruhával kereskedtek, és gyakran jártak át Bakuba áruért. Két nappal a kettős légi merénylet előtt látták őket utoljára egy dagesztáni határvárosban. A lap feltételezte, hogy a négy csecsen nő Azerbajdzsánban tanyázó muszlim terroristák befolyása alá kerülhetett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?