Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Az oroszok szerint az USA kisajátította a terrorellenes harcot

2008.09.28. 11:14
Erősebb ENSZ-t és nemzetközi szolidaritást vár az orosz diplomácia. Úgy érzik, az Egyesült Államok kisajátította a terrorizmus elleni harcot.

Oroszország a globális terrorizmus-ellenes szövetség újraszervezését szerené elérni, mivel úgy vélik, az mára csupán egyetlen hatalom érdekét szolgálja. Az Egyesült Államokat szinte nyíltan bíráló orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szerint a 2001 szeptember 11-e óta formálódó nemzetközi terrorellenes összefogás mára "privatizálódott".

Lavrov az ENSZ közgyűlésének éves miniszteri szintű értekezletén azt állította, hogy a terrorizmus elleni harc és a nukleáris fegyverkezés elleni küzdelem nevében meghirdetett iraki invázió az USA hamis kifogásain alapult. Szerinte ugyancsak megkérdőjelezhető az amerikaiak afganisztáni terrorellenes hadművelete is, mivel az a helyi civil lakosságot is érinti.

Szerinte lehetetlen megoldani a grúziai krízist egy egypólusú világban. Az AP hírügynökség beszámolója szerint Lavrov azt állította, a kaukázusi krízist ma abból a nézőpontból kellene elemezni, hogy az milyen hatást gyakorol az adott régióra, valamint a nemzetközi közösségre. "Kristálytisztává vált, hogy a 9/11 kapcsán mindannyiunk által osztott szolidaritást kellene - mindenféle kettős mérce nélkül - feléleszteni, mikor a nemzetközi jog megsértése ellen harcolunk."

Lavrov egy új szolidaritás és egy erősebb ENSZ megteremtését forszírozta.

Az orosz külügyminiszter ismét megerősítette, hogy a grúziai orosz intervenció a grúzok Dél-Oszétiában folytatott "agressziójának" elfojtására irányult. Ezt az értelmezést Grúzia továbbra sem osztja. Az Európai Unió és az Egyesült Államok hivatalos álláspontja szerint pedig az orosz beavatkozás szükségtelen volt.

Lavrov szerint azonban a helyzet megoldódott. A két szakadár állam és Oroszország között létrejött megállapodások nyomán stabilizálódni fog a helyzet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!