Valér
4 °C
8 °C

Összefoglalónk: a NATO mindent megad Amerikának

2001.10.04. 21:03
A NATO csütörtökön elfogadta az egyesült államokbeli terrormerényletekre adandó válaszcsapással kapcsolatos 8 washingtoni kérést. Több tagállam már ezt megelőzően külön is bejelentette az akcióban való részvételi szándékát. George W. Bush amerikai elnök bejelentette, hogy kormánya a korábban ígért összegeken felül további 320 millió dollár segélyt nyújt az afgán népnek és a menekülteknek. Az afganisztáni tálibok közölték, hogy bizonyítékok ellenében sem adnák ki Oszama bin Ladent automatikusan az Egyesült Államoknak. Pakisztán kilátásba helyezte, hogy - utolsóként - megszakítja kapcsolatát a tálib rezsimmel.
Az észak-atlanti szövetség elfogadta az Egyesült Államok mind a 8 kérését, amelyek a szeptember 11-i terrortámadásra adandó válasszal kapcsolatosak. Amerika felderítőgépeket és hadihajókat is kér, de a teljes lista nem ismert. Nagy-Britannia után Spanyolország, Németország és Franciaország is bejelentette, hogy támogatnák az amerikai háborús erőfeszítéseket. A Nemzetbiztonsági Kabinet mai ülésén úgy döntött, hogy Magyarország is elfogadja a nyolcpontos kérést. Arról nincs szó, hogy magyar katonáknak kellene részt venniük egy esetleges akcióban.

Rendkívüli egyeztetés a NATO-kérésről
Nyolcpontos csomagot fogadott el a NATO

Blair: bin Laden a bűnös

A bin Laden elleni bizonyítékok szilárdságát hangoztatta Tony Blair brit kormányfő a brit alsóház rendkívüli ülésén. Blair megismételte: a terrorizmus elleni harc célja bin Laden és szövetségeseinek felelősségre vonása, valamint az, hogy Afganisztán "megszűnjön terrorista államként létezni". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a terrorizmus ellen formálódó nemzetközi koalíció politikai, katonai és humanitárius jellegű. A brit miniszterelnöki hivatal oldalán közölték a bin Laden bűnösségét állítólag igazoló bizonyítékok egy részét.

Általánosságokat és ismert tényeket közöltek a britek bizonyítékként"

A tálibok semmiképp nem adják ki bin Ladent

Az Egyesült Arab Emírségekben megjelenő al-Halidzs című napilap idézte az afganisztáni tálibok pakisztáni nagykövetét, aki szerint a kabuli rendszer akkor sem adná ki "automatikusan" Oszama bin Ladent az Egyesült Államoknak, ha bizonyítékokat kapnának a szaúdi milliomos felelősségéről. Ebben az esetben is iszlám bíróság előtt vonnák felelősségre, és ha az iszlám bíróság bűnösnek találná, a tálibok ezután döntenének a további lépésekről.

Pakisztán elfogadta az amerikai bizonyítékokat

Pakisztán csütörtökön elfogadta azokat az amerikai bizonyítékokat, amelyek alátámasztják bin Laden bűnösségét. Egy japán lap úgy tudja, hogy Pakisztán fontolóra vette a tálibokkal fenntartott diplomáciai kapcsolatainak a megszakítását, és ha ez bekövetkezik, teljessé válna a szélsőséges iszlám rendszer nemzetközi elszigeteltsége. Iszlámábádban mindeddig nem erősítették meg a hírt.

Nincsenek amerikai csapatok Közép-Ázsiában?

A The Washington Post védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva cáfolta azt az előző napi hírét, mely szerint amerikai gyalogsági alakulatok érkeztek Üzbegisztánba és Tádzsikisztánba, hogy innen kiindulva szabotázsakciókat kövessenek el Afganisztánban.

Amerikai 320 millió dollár segélyt nyújt az afgán menekülteknek

George Bush elnök a washingtoni külügyminisztériumban tett látogatása során bejelentette: az amerikai kormány 320 millió dollár további segélyt nyújt az afganisztáni éhezőknek és menekülteknek. A tervezett amerikai segély egy részét az Afganisztánnal határos országokban - Pakisztánban, Iránban, Tádzsikisztánban, Üzbegisztánban és Türkménisztánban - létesített menekülttáborok kapják, nagyobbik része nemzetközi és magánalapon szerveződött segélyszervezetek közvetítésével és elosztásában Afganisztánba kerülne.