Szilárda
-4 °C
2 °C

Túl sok a terroristagyanús személy az USA-ban

2007.10.24. 22:57
A lista olyan hosszú, hogy azt nem igazán lehet használni, vélik a szakértők.

Már 755 ezer ember neve szerepel az amerikai kormány titkos, úgynevezett terroristafigyelő listáján. Szakértők szerint a túl sok adat hatástalanná teszi a lajstromot.

A listára többnyire a légi és tengeri határátkelőhelyeken az Egyesült Államokba érkező terroristagyanús személyek kerülnek fel. Számuk 2004 óta 200 ezerrel bővült - derült ki szerdán ismertetett adatokból.

A washingtoni kongresszus több tagja, biztonsági szakértők és polgárjogi mozgalmak képviselői figyelmeztetnek, ilyen terjedelmes, terroristagyanús egyének adatait tartalmazó lista vezetése már-már értelmetlen.

"Egyszerűen nincsen olyan józan elemző, aki akárcsak megközelítőleg ilyen hatalmasra becsülné a terroristagyanús emberek számát" - mondta Lisa Graves, a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Központjának szakértője. A törvényhozás Kormányzati Elszámoltatási Irodájának közlése szerint a listára vett személyek pontos számát nem lehet megállapítani, mert azon sokan többször is szerepelhetnek a nevek eltérő leírási módjai miatt.

Nem lehet hatékonyan használni

Joe Lieberman, a szenátus belbiztonsági bizottságának elnöke, aki meghallgatást kezdeményezett az ügyben, kétli, hogy egy ilyen gyorsan és ekkorára felduzzadt listát hatékonyan lehetne kezelni. Leonard Boyle, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) úgynevezett terroristaátvilágító központjának igazgatója annyit közölt, 2006-ban 269 külföldinek tagadták meg az országba való belépést.

A Közlekedésbiztonsági Hatóság közlése szerint egy sor személy, aki a repülési tiltó listán szerepel, átcsúszott külföldön a repülőtéri ellenőrzéseken, majd felszállt az Egyesült Államokba tartó nemzetközi járatokra. Egy részük belföldi járatokra is feljutott. Állítólag többször előfordult, hogy visszafordítottak járatokat, miután a hatóságok rájöttek, hogy gyanús személy van a gépen.

A Kormányzati Elszámoltatási Iroda szerint a belbiztonsági minisztérium nem használta fel kellőképpen a listát a magánszektorban, különösen azoknak a munkahelyeknek az ellenőrzése volt hiányos, például a vegyipari üzemekben, ahol egyes munkaköröket betöltők nagy károkat okozhatnának.

Leonard Boyle azt szeretné, ha a lista alapján átvilágíthatnák azokat az ágazatokat, ahonnan támadásokat lehet intézni az ország infrastruktúrájának gyenge pontjai ellen, sok ember halálát, hatalmas gazdasági kárt okozva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!