Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Terroristacsúcs Dél-Amerikában

2002.11.08. 10:58
Amerikai és izraeli érdekeltségek elleni terrortámadásokról egyeztettek a Hezbollah és az al-Kaidával szövetséges csoportok a dél-amerikai dzsungelben. A brazil-argentin-paraguayi hármas határ térsége ideális búvóhely a terroristáknak.
Terroristák tartottak csúcstalálkozót a napokban Dél-Amerikában, Argentína, Paraguay és Brazília hármas határán - értesült a CNN titkosszolgálati forrásokból. A Ciudad del Este-i találkozón a Hezbollah képviselői és az al-Kaidával szövetséges terroristacsoportok vezetői vettek részt. A titkosszolgálatok értesülései szerint a terroristák a nyugati féltekén található amerikai és izraeli érdekeltségek elleni merényletekről egyeztettek.

Merényletekkel a háború ellen

Az argentin hírszerzés két héttel ezelőtt figyelmeztetett a növekvő terrorista aktivitásra. "Nem tűnik valószínűtlennek, hogy a terroristák merényleteket követnek el, hogy megakadályozzák az Irak elleni háborút, vagy hogy tiltakozzanak a hadműveletek ellen" - nyilatkozta a CNN-nek Miguel Toma, az argentin hírszerzés, a SIDE vezetője.

Izraeli és amerikai célpontok

Hasonló fenyegetésről számoltak be a közel-keleti hírszerző szervezetek is. Értesüléseik szerint a terroristák amerikai és izraeli érdekeltségeket támadnának, az akciót Imad Mugnijeh vezeti. Mugnijeh az elmúlt húsz évben több súlyos merényletet tervezett meg, őt vádolják többek között az amerikai tengerészgyalogosok szállása ellen elkövetett 1983-as bejrúti merénylet megszervezésével is. A merényletben 241 amerikai és 58 francia katona vesztette életét. Feltételezések szerint a támadásokat a Hezbollah libanoni bázisairól irányító terrorista áll a Buenos Aires-i izraeli nagykövetség ellen elkövetett 1992-es merénylet hátterében is.

A terroristák búvóhelye

A hármas határ térségében már korábban is észleltek terrorista aktivitást, az őserdei vidéken a határ könnyen átjárható, írja a CNN. A paraguayi hatóságok tavaly szeptember 11-e után több rajtaütés során 20 feltételezett terroristát vettek őrizetbe, később 14-et szabadon engedtek. 2001 októberében kísérletet tettek Asszad Ahmed Barakat, a Hezbollah helyi vezetőjének elfogására is, azonban a terroristának sikerült megszöknie. Feltételezések szerint most Brazíliában vagy Libanonban bujkál.

Dzsungelharcosok

Terrorista tevékenységre utal az is, hogy a hármas határ térségében többször is libanoni valutaváltóktól érkező pénzátutalások, hamis számlák és üzenetváltások nyomaira bukkantak az argentin hatóságok. Az argentin terrorelhárítás szerint azonban a terroristák már el is hagyhatták a térséget, valószínűleg a brazil őserdőben, illetve Chile szabadkereskedelmi övezetében bujkálhatnak. Az amerikai hatóságok kérésére a chilei rendőrség több nyomozást is folytatott a szabadkereskedelmi zónában, ezek során 48, feltehetően a terroristák által használt hamis pakisztáni útlevelet találtak.

Európában is merényletsorozatra készülnek
Nagyszabású terrorakcióra készül az al-Kaida - nyilatkozta Ronald Noble, az Interpol új főtitkára a Le Figaronak. Véleménye szerint a terrorista világhálózat egyidejű merényletsorozatot tervez az Egyesült Államokban és a világ több más országában. A nemzetközi rendőrség közelmúltban kinevezett első amerikai főnöke kategorikusan elhárította azt a feltételezést, hogy Oszama bin Laden már nem él. A becsélések szerint 280-300 millió dolláros vagyonnal rendelkező bin Laden felkutatásán nagy erőkkel dolgoznak, de egyelőre nem találják a nyomát.
A közelmúltban Jemenben, a Fülöp-szigeteken és Moszkvában végrehajtott merényletek Noble nézete szerint arról tanúskodnak, hogy a közepes méretű helyi terrorcsoportok felbátorodtak, és egyre több akcióra vállalkoznak, amiből az al-Kaida propagandahasznot húz. A moszkvai túszdráma jelentősége is messze túlmutat a csecsen konfliktuson - hangoztatta Noble. A túszejtők és az al-Kaida közötti közvetlen kapcsolatot azonban nem lehet egyértelműen kimutatni - fűzte hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!