Szilárda
0 °C
6 °C

Merényletet terveztek a pápa ellen?

2003.12.27. 11:41
Az olasz hatóságoknak pontos értesülései voltak arról, hogy Rómát és a Vatikánt terrortámadás veszélye fenyegeti karácsony napján - közölte Silvio Berlusconi.
A Libero című olasz napilapnak még szenteste adott, s az újság szombati számában megjelent interjújában az olasz kormányfő kijelentette: "pontos és megerősített" értesüléseket kapott egy Rómára leselkedő támadásról karácsony napján. "Egy eltérített repülőgép a Vatikán fölött... egy támadás az égből" - mondta Berlusconi.

Hozzátette: "a terrorizmus veszélye jelen pillanatban igen nagy, s az egész napot, december 24-ét Rómában töltöttem, hogy a helyzetet kezeljem... Bizonyos vagyok abban, hogy a védelmi intézkedéseink nagyon magas szintűek. Ha valóban ezt tervezték, nem tudják végrehajtani (a támadást)." További részleteket az olasz kormányfő nem közölt.

Az olasz hatóságok még az ünnepek előtti hetekben szigorú óvintézkedéseket vezettek be az olasz nagyvárosokban, miután a belügyminisztérium arra figyelmeztetett: terrorista támadások veszélyére lehet számítani az országban. Giuseppe Pisanu belügyminiszter parancsára 12 ezer rendőrt és négyezer katonát vezényeltek ki mintegy nyolcezer, terrorista támadásoknál szóba jöhető célpont védelmére.

Rómában éjszakánként a forgalom elől elzárják a vatikáni Szent Péter bazilikához vezető Conciliazione sugárutat. Firenzében páncélos járművek őrzik a repülőteret, s megszigorították a biztonsági intézkedéseket Catanzaróban is. Pisában a Csodák terén, a világhírű ferde tornyot övező épületegyüttest vigyázza feltűnő rendőri készenlét.