Benedek
-5 °C
5 °C

Tízéves terrorizmusellenes háborúra készül a Nyugat

2001.09.20. 18:06
Bár az Egyesült Államok és legszorosabb szövetségese, Nagy-Britannia már megkezdte a hagyományos csapásmérő erők - bombázók, hadihajók, repülőgép-hordozók - telepítését a Perzsa-öbölbe és az Arab-tengerre, védelmi források szerint nincs szó invázióról. A hagyományos háború helyett a szövetségesek újfajta, összetett diplomáciai és katonai hadviselésre készülnek a terrorizmus ellen, ami akár tíz évig is eltarthat.

Jóllehet az angolszász szövetségesek már két repülőgép-hordozót és a számos vadászrepülőgépet az Öbölbe, illetve az Arab-tengerre irányítottak, előrevetítve egy bombázássorozat vagy akár egy invázió lehetőségét, magas rangú washingtoni és londoni védelmi tisztviselők szerint nem lesz "hagyományos" háború - írja a londoni The Times csütörtöki számában Michael Evans, az újság védelempolitikai szerkesztője.

Nem készül invázió?

Nevük elhallgatását kérő pentagoni és whitehalli tisztviselők elmondták, hogy a katonai előkészületek nem azt jelentik, hogy Amerika és szövetségesei nagyszabású támadásra készülnek Afganisztán ellen. Nem is egyszerűen az a cél, hogy Oszama bin Ladent, a múlt keddi terrortámadások legfőbb gyanúsítottját elfogják. "Nem rövidtávú megoldásban gondolkodunk" - idéz egy forrást a Times.

Szakértők szerint ennek ellenére elképzelhető, hogy Bush elnök - engedve a hazai közvélemény nyomásának - elrendel valamilyen rövidtávú akciót, valamit, amit otthon fel tud mutatni. Védelmi körökben hangsúlyozzák, hogy nincs szó nagyméretű inváziós erő telepítéséről Pakisztánba, az amerikai vezetés ugyanis tudtában van annak, hogy ez csak feldühítené és ellenük hergelné a tálibokkal szimpatizáló pakisztáni közvéleményt.

Ehelyett a Nyugat újfajta hadviselésre készül, aminek célja a globális terrorista hálózatok felszámolása. "Számításaink szerint ez öt-tíz évig is eltarthat" - mondta egy tisztviselő.

A terroristákkal máshogy kell elbánni

Az ok egyszerű: a terroristákkal nem lehet úgy harcolni, ahogy egy ellenséges állammal. Más az ellenség: a célországok társadalmába beépülő, szokásait felvevő, kisebb csoportokba tömörülő, polgári létesítményeket is megcélzó terroristákat nem lehet tankokkal, cirkálórakétákkal, hadseregekkel legyőzni.

Másfajta, összetettebb erőfeszítésre van szükség, vélik Washingtonban és Londonban: ahhoz hasonló háborúra, amit például a kábítószer-kereskedők ellen vívnak. A gyakorlatban ez több mindent jelenthet: például nyomásgyakorlást külföldi kormányokra, hogy "fordítsanak hátat a terrorizmusnak", de "hagyományos" katonai fellépést is. Nagy hangsúlyt kell fektetni a koalícióépítésre és a muszlim országok közvéleményének megnyerésére is.