Mátyás
-6 °C
1 °C

Terroristának vélt utas miatt fordult vissza a New Yorkba tartó gép

2005.01.12. 23:06
A British Airways gépét az Atlanti-óceán felett fordították vissza, mert az egyik utas szerepelt az FBI nyilvántartásában. A Boeing 747-es, amelyen 239-en utaztak, három órányi út után volt kénytelen visszatérni a londoni Heathrow repülőtérre.
Visszafordult az Atlanti-óceán felett szerda este a British Airways New Yorkba tartó járata, miután az amerikai hatóságok közölték, hogy az egyik utas neve szerepel a terroristagyanús személyek nyilvántartásában, és a repülőgépnek nem fogják megengedni a leszállást amerikai területen.

A Boeing 747-es, amelyen 239-en utaztak, három órányi út után volt kénytelen visszatérni a londoni Heathrow repülőtérre, ahol szerda este, több mint hat órával indulása után szállt le. Az amerikaiak által megnevezett utast, aki francia útlevéllel utazott, a Heathrow-n a Scotland Yard emberei várták, és ki is hallgatták, de nem vették őrizetbe. A gép - a BA 175-ös számú járata - a többi utassal szerdán késő este ismét elindult New Yorkba.

Az amerikai terrorellenes hatóságok a külföldről amerikai repülőterekre tartó legtöbb légitársaságtól a leszállási engedély fejében megkövetelik, hogy minden egyes járat mindegyik utasáról részletes információval szolgáljanak. Éppen egy éve többször egymás után törölték a British Airways Londonból Washingtonba közlekedő napi két járatának egyikét, azóta sem megerősített hírek szerint azért, mert az utaslistán akkor is az amerikai terrorelhárítás által nyilvántartott nevek tűntek fel.

Gyanúsak az Islam nevűek is

Tavaly ősszel komoly vihart kavart, hogy a United Airlines Londonból Washingtonba tartó egyik járatát az amerikai légi biztonsági hatóságok az északkeleti Maine államban, Washingtontól csaknem ezer kilométerre leszállásra utasították, mert a gépen utazott Cat Stevens, a Londonban élő egykori neves popénekes és dalszerző. Stevenst, aki 1977-ben áttért az iszlám vallásra, és nevét Yusuf Islamra változtatta, ki is toloncolták az Egyesült Államokból.

Mint a szeptemberi incidens után kiderült, Islam neve már előző, májusi amerikai látogatása után felkerült az FBI figyelőlistájára. Az amerikai kormány illetékese a diplomáciai szintre hágó eset után azt mondta: az énekest azért toloncolták vissza Nagy-Britanniába, mert felvetődött az az aggály, hogy "tevékenysége kapcsolódhat a terrorizmushoz". Az ügyben a felháborodás láttán megszólalt Colin Powell amerikai külügyminiszter is, megígérve, hogy "felülvizsgálják" Islam nyilvántartását.