Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Érzékeny húrok a terror lantján

2001.10.08. 15:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Érzékeny húrokat pengetett meg Oszama bin Laden, amikor az amerikai terrortámadás okaként Washington közel-keleti politikáját hangoztatta. A beszéd visszhangra talált az arab sajtóban.
A középkort viszik vissza a középkorba

"A háború elkezdődött. Amerikai bombák hullanak a tálibok katonai bázisaira (_). George W. Bush elnök a terrorizmus elleni hatalmas győzelmet ígért a népének", írja a pánarab Al Quds al-Arabi napilap publicistája. "Íme, egy újabb háború előtt állunk. Ismerjük a kiindulópontját, de nem tudjuk, hogy mikor ér majd véget. Mi lesz akkor, ha az Amerika által bevetett csapatok célpont nélkül találják majd magukat? Az afgán repülőterek régóta be vannak zárva. A tálib rendszer nem egy katonai nagyhatalom, nincsenek modern fegyverei, sőt régiek sincsenek! George Bush az Öbölháború idején úgy nyilatkozott, hogy Irakot visszaviszi a középkorba. Mit csinál majd akkor a fia azzal az Afganisztánnal, amely már rég középkori színvonalon van?", tette fel a költői kérdésbe bújtatott kritikai észrevételt a jegyzetíró.

Érzékeny húrok a terror lantján

Oszama bin Laden
A palesztin Al Ayyam napilap Bush azon kijelentésén ragadt le, amelyben az amerikai elnök "hosszú, több hónapos háborút" ígért. A napilap egyébként teljes egészében leközölte Oszama bin Laden beszédét, melynek részei érzékenyen érintik a palesztin arabokat. Ebből az apropóból az Al Qods nevű palesztin lap publikálta azt a Newsweek által is közétett felmérést, miszerint az amerikaiak 58 százaléka gondolja úgy, hogy a szeptember 11-ei terrortámadás fő oka a Washington által képviselt politika az izraeli-palesztin konfliktusban.

Vagy-vagy...

A libanoni An Nahar napilap publicisztikáját a címoldalon olvashatjuk. A jegyzetíró azt kifogásolja, hogy Bush és Oszama bin Laden is csak két választást kínál a külföldi államok számára. Szerinte az amerikai elnök opciója (terrorizmus ellen vagy a terroristákkal) és az Oszama bin Laden által kínált alternatíva (az "amerikai-zsidó bűncselekmény" bűnsegédje vagy a dzsihád támogatása) között nincs különbség annyiban, hogy mindkettő a vagy-vagy elvén alapszik. Az An Nahar ugyanakkor a legsúlyosabb következménynek azt tartaná, ha Ben Laden, mint az iszlám világ mártírja vonulna be a történelembe.