Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Párizst és Strasbourgot terrortámadással fenyegetik

2001.01.19. 08:03
Egy francia napilapnak adott exkluzív interjút a korzikai Armata Corsa milicista szervezet egyik tagja, aki ígéretet tett arra, hogy ha a francia rendőrség nem tartóztatja le egy bajtársuk gyilkosait, akkor szervezetük Párizs után Strasbourgban követ el terrortámadást.

A Le Figaro francia napilap nehezen hozta meg a öntést, hogy megszólaltasson egy korzikai terroristát, aki ráadásul ragaszkodik a névtelenséghez. De tekintettel a terrorista fenyegető - és reális - üzenetére, amely Franciaország egész területét veszélyezteti, a napilap ,,továbbította" a fenyegetést.

A korzikai kérdés
Korzika közel kétszáz éve, Napóleon uralkodása alatt van francia fennhatóság alatt. 1999 végén a terrorszervezetek 25 éves ,,hadviselés" végére tettek pontot azzal, hogy tűzszünetet hirdettek. Lionel Jospin ekkor belátta, hogy a korzikai probléma kezelésére a legjobb megoldás, ha - ellentétben a korábbi francia hozzáálláshoz - tárgyalóasztalhoz ül a nacionalistákkal, és autonómiát kell ajánlani a szigetnek. Jospin valamennyi szervezet képviselőivel találkozott, s bizonyos dolgokban sikerült is megegyeznie velük. A korzikai szervezeteknek ugyanakkor más-más követeléseik vannak, így nemhogy a francia kormánnyal, de még magukkal sem jutnak közös nevezőre. A nacionalistáknak tehát csak egy része elégedett a Jospin által tett engedményekkel, s többen nehezményezik például, hogy az Ajaccióban hozott törvényekre Párizsnak továbbra is vétójoga van.

A Le Figaro újságírója Franciaország dél-keleti részén találkozott az interjúalannyal, aki egyben az egyik korzikai terrorszervezet, az Armata Corsa tagja. Ezt a milíciát az a Jean-Michel Rossi alapította, akit múlt év augusztus 7-én egy kávézó teraszán gyilkoltak meg. Az Armata Corsa mag van győződve arról, hogy Lionel Jospin kormánya ismeri a gyilkosság elkövetőit. A terrorszervezet ugyanakkor biztos benne, hogy Rossi halálában a francia titkosszolgálat néhány ügynöke is érintett. A terrorista a napilap újságíróján keresztül megüzente a francia hatóságoknak: ha február 1-ig nem tartóztatják le Rossi gyilkosait, akkor a szervezet terrorakciókat helyez kilátásba. Jóllehet az Armata Corsa ezen fenyegetését január 3-án már jelezte egy hírügynökségnek, a korzikai terrorista a Le Figaronak ezúttal pontosított: a Párizsban végrehajtott terrortámadásokat követően a szervezet Strasbourgban hajt végre akciókat, ahol az Európa Tanács székel. Akcióikkal a terroristák a nemzetközi közvéleménynek akarják a tudtára adni, hogy Lionel Jospin képtelen kezelni a Korzikán kialakult helyzetet.

A békefolyamatot kritizálta a terrorista

A terrorista a napilapnak kritizálta a korzikai békefolyamatokat elősegítő tárgyalások menetét. Szerinte a miniszterelnök és környezete ,,álnok magatartást" tanúsít, illetve ,,gerinctelen" és ,,megjátszott" tárgyalópartnereket ültet a tárgyalóasztalhoz. A terrorista itt név szerint José Rossira és Jean-Guy Talamonira, a Corsica Naziona emberére célzott, akik ,,minden nacionalista követelésről lemondtak", elsősorban arról a követelésről, hogy a börtönben lévő nacionalistákat szabadon kell engedni, bármit is követett el az illető. Az interjúalany a Párizsnak és Strasbourgnak szánt fenyegetés után közölte, hogy most Lionel Jospinon a sor: vagy enged a nacionalistáknak, vagy vállalja a következményeket. A francia kormány az Armata Corsa fenyegetését nagyon komolyan vette, olvashatjuk a napilapban. A belügyminiszter éppen ezért január 26-tól Párizsban több ezer rendőrt mozgósít, hogy az esetleges terrorcselekményeket a hatóságok megakadályozzák.